Amaryllisens väg till butik

Det tar 3 år innan den första blomningen kommer på en amaryllislök. Av 10.000 sorter väljs oftast bara en ut som får genomgå ytterligare år av tester.

Löksorten ska klara 25 olika tester så som till exempel blommans färg och storlek, antal stänglar och att den ska vara sjukdomsresistent, innan den godkänns för större produktion. Om dessa tester lyckas hamnar löken återigen i laboratoriet för kloning och för ytterligare tester i växthus. Flera hundra amaryllislökar skapas av den nya sorten som nu patenteras. Efter en säsong skickas de största lökarna tillbaka till den plantage där sorten tagits fram för att återigen klonas.

Lökarna spenderar tre månader i temperaturkontrollerade rum och planteras sedan för drivning igen. Av de nya lökarna skickas återigen de största lökarna tillbaka för kloning. På så sätt förökas sorten i 2–3 år tills det finns tillräcklig mängd av den nya sorten. En genomsnittlig lök upprepar denna procedur tre gånger innan den är tillräckligt stor och redo att säljas. Amaryllisen placeras i kylrum för att gå i dvala. De packas sedan och skickas med sjöfrakt i tempererade kylcontainrar med ventilation.

Det tar cirka en månad att transportera dem från Sydafrika till Europa och vidare till odlare i Sverige där löken placeras i kylrum på nytt. Amaryllislöken planteras i kruka av odlaren 5–6 veckor innan försäljning. Den flyttas in i ett cirka 34 grader varmt växthus för att påbörja växtprocessen. När knoppen börjar att synas skickas den vidare ut till Blomsterlandet där du som konsument kan välja just din favorit.

Läs mer om dina julfavoriter

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få se sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

GuideAmaryllislök - så här gör du

Det är en speciell känsla att köpa en amaryllislök ett par månader innan jul och driva den själv. Följ hela förvandlingen från lök till utslagen blomma.

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!