Julens mossa - vad är det egentligen?

I juletid är det många som väljer att ha mossa i sina adventsljusstakar och blomsterplanteringar. Så vad är det egentligen för något du köper i Blomsterlandets butiker?
Fönsterlav.

Fönsterlav

Visste ni att det vi ofta i kallar för ”vitmossa” egentligen är en lav, det vill säga en alg och en svamp som lever i symbios med varandra. Den vi använder i adventsljusstakarna heter fönsterlav. Svampens roll är att ge skydd för algen, och suga upp vatten medan algen genom fotosyntes bildar energi. Visst är naturen både smart och uppfinnesrik?

Blomsterlandets fönsterlav plockas framförallt i norra Dalarna och Härjedalen där den inte är fridlyst. Fönsterlaven plockas för hand, och skogsvaktare ser regelbundet till så att områden inte över exploateras. Området lämnas sedan i fred för att säkerställa återväxten under så lång tid som krävs. Fönsterlaven går också fint att återanvända, blötlägg eller duscha laven med vattenspruta i vatten så återfår den snart både spänst och lyster.

Grönmossa.

Grönmossa

Blomsterlandets grönmossa är precis som fönsterlaven en svensk produkt, handplockad för att säkerställa långsiktighet på produkten. Den största delen kommer från Skåne, Halland och Småland där vår leverantör har kontrakt på 250 hektar skog där mossan plockas för hand. Varje år skördas mossa på ett hektar skog, därefter lämnas ytan i fred i minst 5 år innan återväxten är sådan att det går att skörda igen. Värt att veta är mossa inte skördas i nyplanterad skog, utan man väntar tills skogen vuxit till sig och blivit åtminstone 30 år gammal.

Vi på Blomsterlandet och våra leverantörer värnar om vår natur, och följer alla de förordningar och föreskrifter som finns. Vi hoppas med denna text kunnat upplysa er om vad det är ni köper och placerar i era adventsljusstakar och planteringar i juletid.

Läs mer om juldekorationer

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt, men att binda en egen krans är inte så svårt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende.

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det kan ta tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.