Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det tar mellan tio och tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Kottarna skördas i Georgien för att sedan torkas och föras med kyltransport till Danmark, alternativt plockas kottarna från utvalda granar i Danmark. Sen följer en procedur som är noggrant utprovad för att fröna ska få bästa möjliga förutsättningar att gro.

Fröerna sås tidigt på våren i maj-juni i speciella, upphöjda bäddar och täcks med sand för att inte torka ut. Jämn vattning krävs tills den lilla plantan har kommit upp, vilket sker efter en till två veckor. 

Fröbädd för granfrön.

När den lilla granplantan utvecklas sitter först frökapseln kvar på toppen. Efter ett tag trillar kapseln av och de första barren börjar utveckla sig, detta kan man se under hösten i september månad. 

Plantorna står sen kvar i samma bädd under några år för att växa till sig. De plantor som är tillräckligt stora grävs under hösten år 3 upp från såbäddarna. Plantorna får sina rötter och toppar kontrollerade och plantorna storlekssorteras. Har granplantan utvecklat två toppar klipps den ena bort i detta skede.

Även rötterna för en översyn, det är viktigt att plantorna som ska planteras om har ett bra rotsystem. Här är det de små fina rötterna som är viktigast och speciellt de nya, ljusa rotspetsarna är betydelsefulla att få med när man tar upp plantorna. De yttersta rotspetsarna suger upp vatten till plantan och bidrar till att etableringen på nya växtplatsen kommer i gång snabbare.

Här sorteras granplantorna efter storlek.

Nu är det dags att plantera ut de sorterade granplantorna på ett fält som är inhägnat för att undvika viltskador på granarna. Den oerfarne kanske bara ser en massa ogräs, men granplantorna finns där och ogräset fyller en funktion genom att skydda den unga granplantan.

Efter ungefär ytterligare fyra år på fältet – när granen blivit ungefär en meter hög – är det dags att börja beskära den för att den ska bli tät och fin. 

4-åriga plantor ute på fältet.

Varje år formklipps alla granar, ett riktigt hantverk. Då klipps alla toppskott på sidogrenarna bort. Även toppen kortas in över en knopp för att stimulera granen att bilda fler sidogrenar. För rödgran går det bra att använda häcksax medan kungsgranen kräver mer omsorg. Där är det sekatör eller att nypa bort för hand som gäller.

Nu är det även dags att sätta på en toppskottspinne på kungsgranen. Kungsgranen är känsligare än rödgran mot avbrutna toppar som fåglar kan orsaka. Varje år flyttas toppskottspinnen en våning för att granen ska hålla sig rak och fin. 

Topparna på granarna skyddas av en toppskottspinne som gör topparna raka och fina.

I odlingen finns också en del uppstammade granar, det är granar som av någon anledning inte blivit fällda. Förhoppningsvis väljer fåglarna att sätta sig här istället och orsakar på så vis inga skador på de tillväxande granarna.

Uppstammat träd som står kvar som alternativ för fåglarna.

Inför den kommande julsäsongen åker Blomsterlandets representant ut till fälten på sommaren för att utföra en egen kvalitetskontroll. Där och då delas granarna in i olika kvalitetsklasser och märks upp för hand. Blomsterlandet har flera olika kvalitetsmarkeringar för både rödgran och kungsgran. Tack vare det långa samarbetet med våra leverantörer får vi i regel komma in tidigt och kan därmed välja ut de finaste granarna. 

Håll utkik efter märkningen på våra granar för att se de olika kvalitetsklasserna.
Vi har julgranar i många olika storlekar och prisklasser.

När sedan granarna fällts för att bli julgranar ska de ligga i två till tre dagar ute för att släppa sin värme innan de nätas och packas på speciella pallar. Från att granen fällts tills att den når butik går det ungefär tio dagar.

Fixa din egen julgran – Variant 1

Köp frön från Georgien ungefär tolv år innan du vill ha din gran. Se till att fröna får torka i tre veckor i 12-15 procents luftfuktighet.

Låt fröna åka i kylbil till dig i en temperatur på minus 2 grader. Sedan låter du fröna långsamt väckas till liv i en tunna med reglerad värme och luftfuktighet. Låt dem rulla omkring i några minuter varje timma i sex till åtta veckor i en temperatur på 3-4 grader och 33-34 procents fuktighetsgrad så att de bildar en grodd.

Låt dem ligga kallt, i 3-4 minusgrader tills det är dags att plantera dem på friland eller i tunnel. Efter två år har du fått en ungplanta som är redo att planteras om för att bygga nya rötter. Låt stå i ytterligare två år. Sedan är det dags att plantera ut och låt stå i sisådär åtta år. Glöm inte av att formklippa genom att beskära sidoskotten varje sommar.

Fixa din egen julgran - Variant 2

Äger du egen mark är det bara att ge sig ut och hugga sin egen gran. Annars får du prata med vänner eller markägare du känner och fråga om du kan få ta en gran.

Fixa din egen julgran - Variant 3

Kom in till din närmaste Blomsterlandet-butik och botanisera tills du hittar din favorit. Föredrar du doftande rödgran eller en tätare kungsgran? Sedan kan du fundera på täthet och form. Och vilken du får in i huset där du bor.