Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det kan ta tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Kottarna skördas i Georgien för att sedan torkas och föras med kyltransport till Danmark. Där följer en procedur som är noggrant utprovad för att fröna ska få bästa möjliga förutsättningar att gro.

Groddarna sås sedan i långa rader och täcks omedelbart med sand för att inte torka ut. Jämn vattning krävs tills den lilla plantan har kommit upp, vilket sker efter en till två veckor. Efter två år har det bildats en ungplanta som är redo att planteras om för att bygga nya rötter. Sedan får den stå i två år till på friland eller i tunnel.

Nu, efter fyra år, är det dags att plantera ut granplantan på ett fält som är inhägnat för att undvika viltskador på granen. Efter ungefär ytterligare fyra år på fältet – när granen blivit ungefär en meter hög – är det dags att börja beskära den för att den ska bli tät och fin. Varje år formklipps alla granar. Då klipps alla toppskott på sidogrenarna bort. För rödgran går det bra att använda häcksax medan kungsgranen kräver mer omsorg. Där är det sekatör eller att nypa bort för hand som gäller. År fyra är det även dags att sätta på en toppskottspinne på kungsgranen. Den är känsligare än rödgran mot avbrutna toppar som fåglar kan orsaka. Varje år flyttas toppskottspinnen en våning för att granen ska hålla sig rak och fin. Tillväxten kontrolleras varje år. Ungefär 35 centimeters tillväxt per år är optimalt. Blir det mer än så penslas topparna med ett särskilt hormon som gör att tillväxten stannar. Hormonet är helt ofarligt.

Inför den kommande julsäsongen åker Blomsterlandets representant ut till fälten på sommaren för att utföra en egen kvalitetskontroll. Där och då delas granarna in i olika kvalitetsklasser och märks upp för hand. Tack vare det långa samarbetet med våra leverantörer får vi i regel komma in tidigt och kan därmed välja ut de finaste granarna.

När det sedan är dags för granen att fällas för att bli julgran ska den ligga i två till tre dagar ute för att släppa sin värme innan de packas. Från att den huggs till att den når butik går det ungefär tio dagar.

Fixa din egen julgran – Variant 1

Köp frön från Georgien ungefär tolv år innan du vill ha din gran. Se till att fröna får torka i tre veckor i 12-15 procents luftfuktighet.

Låt fröna åka i kylbil till dig i en temperatur på minus 2 grader. Sedan låter du fröna långsamt väckas till liv i en tunna med reglerad värme och luftfuktighet. Låt dem rulla omkring i några minuter varje timma i sex till åtta veckor i en temperatur på 3-4 grader och 33-34 procents fuktighetsgrad så att de bildar en grodd.

Låt dem ligga kallt, i 3-4 minusgrader tills det är dags att plantera dem på friland eller i tunnel. Efter två år har du fått en ungplanta som är redo att planteras om för att bygga nya rötter. Låt stå i ytterligare två år. Sedan är det dags att plantera ut och låt stå i sisådär åtta år. Glöm inte av att formklippa genom att beskära sidoskotten varje sommar.

Fixa din egen julgran - Variant 2

Äger du egen mark är det bara att ge sig ut och hugga sin egen gran. Annars får du prata med vänner eller markägare du känner och fråga om du kan få ta en gran.

Fixa din egen julgran - Variant 3

Kom in till din närmaste Blomsterlandet-butik och botanisera tills du hittar din favorit. Föredrar du doftande rödgran eller en tätare kungsgran? Sedan kan du fundera på täthet och form. Och vilken du får in i huset där du bor.

Läs mer om julgranar

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Vi kallar dem jul-enar även om de är cypresser och de kommer inte från skogen, de är odlade i andra länder och importerade.

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.