Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran, för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

Steg 1:

Låt din julgran gradvis vänja sig vid värme inomhus genom att låta den stå någon dag i garaget eller farstun. Det bästa för granen är att inte vara för snabb med att ställa in den i värmen.

Steg 2:

Såga av en liten bit av stammen precis innan du sätter din julgran i vatten. Tänk på att göra den nya snittytan så jämn som möjligt. Det här kan du göra redan innan du tar in den, till exempel när den står i garaget i väntan på att komma inomhus. Använd en stadig julgransfot, det finns flera modeller. Och se till att den alltid har vatten.

Steg 3:

Vattna din julgran! Den lilla mängd vatten som ryms i julgransfoten tar fort slut, så fyll på ofta, särskilt i början. Rödgran och kungsgran kan dricka flera liter de första dygnen inomhus. Gör det till en daglig rutin att titta till vattnet i julgransfoten.

Undvik helst att placera granen nära en värmekälla, som ett element eller öppen spis.

Sedan är det bara att pynta!

Julgran – en traditionell glädjespridare

Traditionen att klä och smycka granar kommer söderifrån och redan i mitten av 1600-talet lär man ha gjort så i det tyska furstendömet Pfalz. I Sverige blev det vanligt med julgran i hemmen för bara ca 100 år sedan. I mer välbärgade hem hade man anammat den nya trenden ca 50 år tidigare. Från allra första början var julgranens uppgift att hålla onda makter borta, nu får den oss att känna riktig julstämning och barnens ögon att glittra.

Du kan läsa mer om hur julgranar odlas i vår artikel Granens väg till butiken.

Här kan du läsa mer om vårt stora sortiment av julgranar i butik.

Läs mer om julens favoriter

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det tar mellan tio och tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

ReportageJulfint i vinterträdgården

Det må vara att julen varar än till påska, men hemma hos Robert Stenbom, trädgårdsmästare på Blomsterlandet, börjar förberedelserna redan i september. Följ med till hans torp i skogen och få de bästa tipsen för en julfin trädgård.

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Att binda en egen julkrans är ett roligt pyssel och kan bli en fin tradition. Använd granris, mossa och säsongens pynt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Gör blommande juldekorationer med julstjärna

En av våra mest älskade julblommor är julstjärnan, och visst är den fin som den är i sin kruka. Men vi vill inspirera till att använda den på fler sätt, även som snittblomma. Ta fram saxen och klipp till!

InspirationAmaryllis i vas – lyxig julkänsla

Amaryllis hör julen till och som snittblomma blir den extra effektfull. I en hög vas blir amaryllis en ståtlig prydnad, men våga klipp av den och skapa buketter med julens tallris och kvistar.

InspirationMysig stämning med ljusslinga - belysning inne och utomhus

Lys upp vintermörkret och dekorera med batteridrivna LED-ljus och ljusslingor. Ett enkelt sätt att höja stämningen och maxa myset!

En säker julgran - så minskar du brandrisk

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss.