Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

Steg 1:

Låt din julgran gradvis vänja sig vid värme inomhus genom att låta den stå någon dag i garaget eller farstun.

Steg 2:

Såga av en liten bit av stammen precis innan du sätter din julgran i vatten. Tänk på att göra den nya snittytan så jämn som möjligt.

Steg 3:

Vattna din julgran! Den lilla mängd vatten som ryms i julgransfoten tar fort slut, så fyll på ofta, särskilt i början.

Julgran – en traditionell glädjespridare

Seden att klä och smycka granar kommer söderifrån och redan i mitten av 1600-talet lär man ha gjort så i det tyska furstendömet Pfalz. I Sverige blev det vanligt med julgran i hemmen för bara ca 100 år sedan. I mer välbärgade hem hade man anammat den nya trenden ca 50 år tidigare. Från allra första början var julgranens uppgift att hålla onda makter borta, nu får den oss att tänka goda tankar och barnens ögon att glittra.

Du kan läsa mer om hur julgranar odlas i vår artikel Granens väg till butiken.

Lycka till med din julgran, om du följer våra tips och tar hand om julgranen så kommer du få njuta av den längre.

Läs mer om julens favoriter

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det kan ta tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

InspirationHylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.