En säker julgran - så minskar du brandrisk

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss.

Varje år inträffar ett antal bränder där julgranen fattar eld och i många fall blir det stora skador. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig. Och slippa städa så mycket barr.

Här följer ett antal tips på hur du kan få en säkrare julgran i jul. Dessa tips är framtagna av: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sveriges räddningstjänst och Brandskyddsföreningen.

  • Såga av några centimeter av stammen när du kommer hem. Det gamla snittet blir fyllt av kåda och släpper inte igenom vatten.
  • Väck granen varsamt. Placera den gärna i svalare utrymme i en hink med vatten innan den tas in i rumstemperatur. Låt den stå i exemplevis ett garage, trapphus eller inglasat uterum i 1-2 dagar innan den flyttas in i rumstemperatur.
  • Se till att granen står i vatten HELA TIDEN.
  • Låt inte granen stå för nära element eller brasor som torkar ut den snabbare än nödvändigt.
  • Se till att ljusslingorna är hela och fullt fungerande innan du klär granen med dem.
  • Ha ALDRIG levande ljus eller tomtebloss i närheten av granen.
  • Var rädd om dig och ha en riktigt god och säker jul!
Julgranar

Köp din julgran hos Blomsterlandet

Vilken julgran passar hos dig? Ska den vara tät och bullig, stor eller liten eller hög och ståtlig? Du kanske till och med ska ha flera? Välkommen till oss när det är dags att välja gran. I våra butiker finns granar från 199:-.

Här kan du läsa mer om skötsel och se våra storlekar och priser. Och om du har tröttnat på barren finns det även konstgjorda granar i flera varianter.

Allt om våra julgranar

50%

Julgransfot Sigge

Julrea utvalt sortiment

Ord. pris 179:-

89,50

50%

Julgranskulor

Julrea utvalt sortiment

Ord. pris 79,90

39,95

50%

Julgranskulor

Julrea utvalt sortiment

Ord. pris 79,90

39,95

Läs mer om julgranar

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran, för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det tar mellan tio och tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!