Blomsterlandet
Reportage

Julfint i vinterträdgården

Det må vara att julen varar än till påska, men hemma hos Robert Stenbom, trädgårdsmästare på Blomsterlandet, börjar förberedelserna redan i september. Följ med till hans torp i skogen och få de bästa tipsen för en julfin trädgård.

Glöm inte bort vinterträdgården

På utsidan är växthusets glasrutor täckta av rimfrostens mönster, men på insidan möter värmen. De vita juleljusen i takkronan, på hyllor och på bord är tända och i värmen från dem börjar det helt plötsligt att dofta jul. Det är rödgranen i hörnet som börjar tina, och tillsammans med doften från de torkade apelsinskivorna den är pyntad med blir det julstämning för alla sinnen. 

- Även om vi är inne mycket under vintern tycker jag att man ska komma ihåg att det går utmärkt att vara tillsammans ute i trädgården även då, säger Robert Stenbom, trädgårdsmästare på Blomsterlandet. 

- Och då vill man såklart göra lite julfint även där. 

Växthuset blir en mysg plats med hjälp av växter och ljus även på vintern.

Och julfint har han minst sagt fått det. Robert bor i ett litet rött torp med vita knutar i skogen utanför Göteborg, och var man än vänder sig i trädgården finns det något som påminner om julen.

- Men vill man inte pynta allt tycker jag att det är roligast att koncentrera sig på platser där man rör sig mycket, som vid entrén, vid uteplatsen eller vid växthuset. Där kan man verkligen gå all in med kransar, ljuslyktor eller varför inte bara binda en enkel kvast av granris och julkulor att hänga bredvid dörren – det blir väldigt effektfullt!

Använd dina utekrukor året runt

För Robert själv är det krukor som är grunden för julpyntandet i trädgården. Redan i september köper han plantor av vinterbär, ljung, alunrot och silverek som han planterar ute.

- Köper du ljung i december kan de brännas av kylan, men om du har låtit dem härda långsamt ute hela hösten håller de sig jättefint även under kallare perioder. Överhuvud taget tycker jag att man kan välja inhemska trädgårdsväxter som redan är härdiga för vårt klimat, till exempel mjölon och kråkbär.

Dekorera de ställen du passerar ofta och lys upp omgivningen på olika sätt.

Men krukor behöver inte bara fyllas med plantor.

- Jag tycker att det blir jättevackert att jobba med ris i alla former. Själv har jag lyxen att ha gran på tomten så jag kan gå och hugga lite själv, men annars finns det många fina varianter att köpa, både små och stora granar men även flera sorters ris, till exempel blåbärsris eller gul cypress. Det håller sig jättefint hela vintern.

Allra enklaste varianten är att ta samma krukor där sommarblommorna har stått och helt enkelt sticka ner riset i jorden, förutsatt att krukan är frostsäker.

- Vill man kan man sedan fylla på med en ljusslinga, mossa eller julkulor.

I andra krukor planterar han växter som klarar vinterväder, men vad man ska satsa på beror såklart på var i Sverige man bor. Bredbladig murgröna, knoppljung och vinterbär klarar alla att stå ute i tuffa minusgrader, medan vanlig ljung, hyacinter och julrosor föredrar när vädret inte blir många grader under noll.

- Julrosor klarar visserligen att djupfrysas, men blir det för kallt brukar de utslagna blommorna bli fula. Sen tycker jag att alla barrväxter är perfekta i kruka, för även om de skulle frysa och dö håller de sig ändå fina långt fram på våren.

Vinterbär och blåbärsris inne i växthuset.

Lys upp vintermörkret

Men växter i all ära, på vintern kan det allra effektfullaste utepyntet vara olika former av ljussättning. En lykta med oljeljus på trappan, en eldkorg i trädgården eller en ljusslinga på balkongen.

- Största delen av dygnet är ju ändå mörk och då blir ljus väldigt fint både inifrån och utifrån. Har man en trädgård är mitt bästa tips att sätta en ljusslinga lite längre bort från huset för då skapar man ett djup som blir väldigt fint.

Vill man skapa mer liv på annat sätt är fågelmat av olika slag ett smart tips.

- Till exempel blir en havrekärve med ett rött band utanför köksfönstret vackert, samtidigt som det lockar till sig fåglar som skapar lite mer liv och rörelse i trädgården. Då får man en naturlig TV-kanal att hänföras av när man sitter och äter.

Julkärve är en omtyckt julprydnad i trädgården, de dyker upp i våra butiker när vi närmar oss advent.
Lyktor och ljus gör det lilla extra.
Produktbild på Lykta Andy

Lykta Andy

Finns i flera varianter

Från 299:-

Produktbild på Ljusslinga LED utomhus mörkt grön/svart

Ljusslinga LED utomhus mörkt grön/svart

Finns i flera varianter

Från 59,90

Produktbild på Lykta Tröste

Lykta Tröste

Finns i flera varianter

Från 399:-

Produktbild på Lykta Lewis

Lykta Lewis

Finns i flera varianter

Från 229:-

Produktbild på Lyktljus Harmony

Lyktljus Harmony

Finns i flera varianter

Från 179:-

Vintriga växter för balkong, uterum och växthus

Tillhör man den lyckliga skaran som har en balkong, ett växthus eller en veranda finns det ännu mer att pyssla med.

- Under tak har man helt andra förutsättningar. Du vet att dina krukor inte blir övertäckta av snö, och kan pynta lite som om det vore en blandning mellan inne och ute. Har du dessutom ett uterum som håller någon plusgrad eller två är hyacinter och snittamaryllis både tacksamt och effektfullt.

Själv har Robert i år byggt ett eget växthus, och eftersom det har nyhetens behag är det extra fint pyntat.

- Jag har mycket ljus eftersom det är vindstilla, och så har jag många krukor med julrosor, roliga ljungsorter och hyacinter. Sen har jag lite fårfällar så att man kan sitta här och mysa och dricka glögg och lyssna på julmusik, och så en enkel rödgran som jag har pyntat med kottar, och med apelsinskivor som jag har torkat i ugnen.

Hyacinter sätter stämningen inför advent och jul. Pynta med mossa i krukorna, så snyggt och enkelt!
Blockljusen går åt hemma hos Robert, ljuslyktorna är många! Här är lyktan Lars i olika storlkar.
Produktbild på Lykta Lars

Lykta Lars

Finns i flera varianter

149:-

Produktbild på Lykta Lars

Lykta Lars

Finns i flera varianter

249:-

Dröm om kommande projekt och vårens odling

Men trots alla möjligheter till julpynt utomhus är det ändå många som så här års får rejäl trädgårdsabstinens. Robert tipsar dock om att det ändå finns en hel del man kan göra om det kliar i trädgårdsfingrarna.

- Till exempel är det en hel del buskar och fruktträd som klarar en allmän beskärning nu på vintern, och det är en bra tid att ta hand om sina verktyg, till exempel olja in spadars och skottkärrors trähandtag så att de håller längre.

Det är också perfekt läge att planera vårsådden.

- Jag är nog inte ensam om att tycka att det är lätt att förköpa sig på fröer och så står man där på våren och inser att hälften inte ens får plats. Passa på att skaffa inspiration via Instagram eller trädgårdsböcker som du fyndar på bokrean, så har du allt förberett när våren kommer.

Även byggprojekt fungerar bra om man bor på platser utan snö och tjäle, och oavsett var i landet du bor är det aldrig för tidigt att skriva namnetiketter till sina odlingar så att man slipper blanda ihop fröer och försådd.

- Men, man måste inte hålla på och fixa hela tiden. På vintern kan det faktiskt bara vara skönt att sitta inne och drömma lite, för ibland kan det bästa med trädgård bara vara att få längta efter den.

Text: Karin Aase

Den näpna julrosen blommar mitt i vintern. Du vet väl att du kan plantera ut din julros i rabatten sedan?

Vilka är dina bästa knep för att skapa snabb julkänsla utomhus?

  1. Klipp ner vissna sommarblommor i kruka och balkonglåda. Köp några buntar ris och tryck ner. Häng några julgranskulor på ståltråd och häng i riset. Lägg mossa runt kanten. Klart!
  2. Köp ris. Bind ihop till en kvast, häng i någon kotte eller kula så har du en fin juldekoration för ytterdörren.
  3. Köp en färdig krans, vi har fina handbundna på Blomsterlandet.
  4. Häng ljusslingor utomhus.

Bonustips: Spara perenner!

Även om det är lockande att julpynta i trädgården ska du låta bli att julstäda, i alla fall bland dina perenner. Hög gräs och vissna perenner är jättevacker skulpturer i trädgården även vintertid då frost och snö hamnar på dem och skapar vackra strukturer. Det är mycket snyggare än en nedklippt rabatt som bara är platt. Dessutom skyddar de döda växtdelarna växternas nya knoppar under vintern, så städa på våren istället.

Köp allt du behöver för en mysig advent och jul

Skapa mysig stämning inne och ute

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Att binda en egen julkrans är ett roligt pyssel och kan bli en fin tradition. Använd granris, mossa och säsongens pynt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Dekorera bordet med julens blommor

Att duka med blommor och ljus kan nästan aldrig bli fel. Till jul kan du enkelt skapa en riktigt härlig känsla genom att använda våra mest älskade julblommor. Låt även naturen inspirera och plocka in granriset.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!