Adventspynt som blommar

Advent är en härlig tid. Vi får äntligen omge oss med julens blommor och kryddiga dofter – för kan väl vara bättre adventspynt än just det?

Adventspynta med hyacinter

Hyacinter är vackra redan när de är i knopp för att sedan nå sin kulmen när de är fullt utslagna. Enklast, och oftast vackrast, är att köpa ett antal hyacinter och sätta tillsammans i ett arrangemang. Plantera dem i en stor skål eller en vid kruka, gärna tillsammans med små plantor av echeveria och täck jorden med grön mossa. När första omgången gått i blom kan man gärna köpa nya, knoppiga lökar så att det hela tiden finns hyacinter på gång under hela december.

Man kan också sätta hyacinterna i lökglas. Det är läckert att ställa flera hyacintglas tillsammans i grupper eller på rad i fönstret. Det är bara att lyfta ur hyacinten ur plastkrukan och skölja av jorden från rötterna. Var försiktig och försök att inte skada rötterna för mycket. Fyll lökglasen med vatten, bara så mycket att rötterna når ner men inte att rotkakan under löken blir blöt.

Enkel liten julgrupp med hyacint, mossa och echeveria.
Azalean blommar villigt under lång tid, om du är lite noggrann med regelbunden vattning.

Klassiska blommor i julens färger

Andra krukväxter som är fina till advent är begonia och azalea. De är utmärkta växter för att mjukstarta julen med och finns i många olika nyanser av rött, rosa och i vitt. Sedan kan man spara på krutet med att omge sig med julens praktpjäser närmare jul. Dit hör amaryllis och julstjärnor.

I december vill vi gärna ha så där riktigt tomteröda blommor. Men ett tips är att också att välja vita blommor, de kommer vara fina som adventspynt - och känns frostigt fräscha fram till nyår och en bit in på nästa år.

Om man vill att adventsblommorna ska hålla sig fina länge kan man ställa dem svalt under natten. Särskilt azalea och cyklamen mår bra av en svalare placering.

En begonia kan kännas gammaldags, men de blommar tacksamt otroligt länge. Har du möjlighet kan du sedan plantera ut den när vårvärmen är här och ha den som en sommarblomma.

Krispiga orkidéer till jul och nyår

Det finns fler växter som numera blivit jul- och nyårsblommor. Många orkidéer, särskilt de med röda eller vita blommor, är fina hela vintern. Det kan vara allt från en vit brudorkidé till någon av de olika rödblommande orkidéhybriderna - som en oncidopsis 'Nelly Isler'.

En annan krukväxt är ardisia som man har främst för de röda bärens skull. Den finns också med vita bär. Krukan blir extra fin om man täcker jorden med mossa.

Vita brudorkidéer är hållbara blommor som str långt in på den nya året.