Mytomspunnen mistel

Vill du bli kysst i jul? Anamma traditionen och häng upp en mistel i dörrposten och invänta julens första kyss samtidigt som huset skyddas från ont.

Mistel, Viscum albus, är väldigt mytomspunnen och ansågs förr ha magiska egenskaper som skyddade mot gifter och ont i husen samt ökade fertiliteten. Traditionen att hänga upp mistel kring jul är känt sedan 1700-talet och kommer ursprungligen från England. Då skulle mannen plocka ett bär varje gång han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret var plockat försvann magin och det var färdigkysst under misteln för denna gången.

Idag anses mistel ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller i en dörrpost i juletid.

Mistel – en vintergrön buske

Mistel är vintergrön och växer som en tät, rund buske uppe i träden där den också tar sin näring. I Sverige växer mistel huvudsakligen i Mälardalen och i östra Småland och är fridlyst. Den vi köper till jul i butikerna kommer i de flesta fall från Frankrike där den betraktas som ett ogräs.

Mistelns bär är vita och klotrunda och finns endast på honplantorna.

Även om man inte tror att misteln har magiska krafter så kan det ju ändå vara värt att hänga en mistel i dörrposten, vem vet man kanske får en kyss?

Bild: Floradania

Läs mer om julens favoriter

InspirationHylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

När familjen samlas till julens middagar är det roligt att överraska med en fin bordsdukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst.

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Att binda en egen julkrans är ett roligt pyssel och kan bli en fin tradition. Använd granris, mossa och säsongens pynt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.