Amaryllis - miniatyrsorter

Lökarna är små, men rymmer flera stänglar, som bär många, små blommor. Ofta är blommorna mycket sirliga och gracila och har ibland böjda eller väldigt spetsiga kronblad. Fina att plantera tätt tillsammans för härlig blomsterprakt.

Till den här gruppen räknar vi bland andra följande:

Green Dragon.

’Green Dragon’ tillhör gruppen fjärilsamaryllis som är något lägre än de vanligaste sorterna med blommor som är cirka sju centimeter. Ofta får den många klockor vilket kompenserar storleken. Utmärkande för sorten är den gröna nyansen med anstrykning till vitt som gör den lättmatchad.

Firecracker.

’Firecracker’ är en riktigt julröd amaryllis, eller signalröd om man så vill. Det är en amaryllis som drar blickarna till sig i fönsterkarmen, i julgruppen eller på julbordet. Storleksmässigt ligger den i mitten, med rejäla om än inte gigantiska blommor. Den är känd för att ge många klockor på varje stängel och ha bra hållbarhet.

Fanfare.

Fanfare är en levande, glad, rödblommande sort. Nedre halvan av blomman ser ut att vara dubbel, de tre övre kronbladen ger intryck av att höra till en enkel. Ståndarna är inte samlade utan spretar hit och dit, vilket ännu mer bidrar till blommans livfulla utseende. Stänglarna i varje lök är flera, minst tre och ur varje lök kommer det 20–25 blommor, som är cirka elva cm vida och helt röda. ’Fanfare’ är en sort ur Sonata-serien.