Inspiration

Hos Underbara Clara blomstrar julen

Följ med till Clara Lidströms ombonade hem där julens blommor finns i varje vrå. Clara visar hur du med enkla medel kan göra små arrangemang som både är personliga och stämningsfulla.

Mitt knep för maxad julstämning är att fylla hemmet med blommor och natur! Allt ifrån kransen av gran som möter mig på ytterdörren till misteln hängd i rött band under taket. Doften av de första hyacinterna för säsongen - för att inte tala om julgranens intensiva skogsarom. Och så alla maffiga julstjärnor i rött, rosa och vitt som står som färgglada utropstecken i vintermörkret.

Till alla julblommor plockar jag sedan in mossa, granris, kottar och trädgårdsäpplen och skapar vackra, stämningsfulla arrangemang. Som planteringskärl kan man med fördel använda loppisfynd, återbruk eller avskavt arvegods. Så får man en både hållbar, personlig och vacker jul.

Plantera i arvegodset

Du kan faktiskt plantera blommor i vad som helst. En liten bricka för småkakor kan bli en perfekt plats för hyacinter och en gammal soppterrin med sprucket lock kan fyllas med lökar i olika färger och täckas med fönsterlav runtomkring. Stick gärna ner kottar, kvistar, torkade apelsinskivor, julkulor eller annat dekorativt för att få din egen julgrupp. En fin gåbort-present dessutom!

Ordna ett blomsterbord

Förvandla en bortglömd hörna i hemmet till en fullkomlig blomsterbuffé! Stoppa tallris i en stor karaff, plantera hyacinter i en urgammal skål och ställ julstjärnor tätt ihop i en trälåda. Tillsammans blir det ett riktigt maffigt jularrangemang. Tänk bara på att just julstjärnor är känsliga för kyla och drag – så packa in dem noggrant när du lämnar affären och tänk på var du placerar dem där hemma!

Avskavt och udda

Här har en gammal besticklåda i trä förvandlats till en plantering för hyacinter. De vaxade lökarna behöver inte vattnas alls – men även vanliga hyacintlökar klarar sig på väldigt lite vatten. Därför kan de planteras nästan var som helst. Ställ gärna lökväxter svalt nattetid så förlängs blomningen. Och vill du ha stark doft – välj de blå hyacinterna!

Amaryllis som snittblomma

Amaryllis är nästan vackrast som snittblommor om du frågar mig. Några stycken i en hög vas blir ett dramatiskt och vackert blickfång. För att inte stjälken ska knäckas stagar jag upp den med en blomsterpinne inuti. Ett tips för ökad livslängd är också att vända amaryllisen upp och ner och fylla stjälken med vatten. Håll tummen för öppningen tills blomman ställts ner i vasen igen. På det sättet suger blomman lättare upp vatten.

Ett tråg med fägring

Ett gammalt trätråg som kläs med skyddande plast invändigt kan fungera som en låg och fin bordsdekoration som inte skymmer sikten till bordsgrannen. Fyll den med små julstjärnor och fönsterlav – eller varför inte tazetter och hyacinter?

En mönstrad gammal plåtburk är en fin värdinnepresent – särskilt med en vacker julros inuti.
Många av samma är ett smart knep för att få en maffig effekt. Ställ tre eller fem julstjärnor tätt ihop i en skål. Mer behövs inte för omedelbar julstämning!