Tre smarta tips till dina pelargoner

Här får du små enkla tips i vardagen som gör att dina pelargoner trivs bättre och som underlättar skötseln. Vattna ampeln utan kladd, ta vara på lecakulorna och plantera i rätt kruka.

Vattna pelargonampeln enkelt

Att vattna växter i amplar kan ibland vara svåra eftersom de sitter så högt upp. Allt för ofta rinner vattnet över ampelns kant eller hamnar bara på växtens bladverk. Men med hjälp av en tratt som sätts ner i jorden vid vattningen blir det enkelt att träffa rätt. Tratten samlar upp vattnet och för det ner i jorden utan att hamna vid sidan om.

Bonus tips!

Fuktighetsmätaren underlättar för att ha god koll på om växten behöver vattnas.

Håll ordning på dräneringen med lecakulor

I botten på en kruka bör man lägga ett lager lecakulor för att som dränerar bort överflödigt vatten innan man häller över jorden. Men för att inte jord och lecakulor ska blandas och på så vis förstöra dräneringen är det en god idé att separera lecakulorna från jorden.

Ett knep är att återanvända nylonstrumpor och fylla dessa med lecakulorna. En bonus som uppstår är att det vid omplantering blir enkelt att fånga upp ”strumpan” med lecakulor och återanvända igen.

Trä strumpan över krukans kant för att underlätta att fylla på lecakulor.
Fyll på med lagom mängd lecakulor, minst så att det täcker botten på krukan.
Snurra ihop änden på strumpan så att lecakulorna håller sig på plats. Fyll sedan på med jord som vanligt.

Lerkrukor gör susen för dina pelargoner

Pelargoner trivs allra bäst i oglaserade lerkrukor. Dessa suger snabbt upp överskottet av vattnet i leran och hjälper på så vis jorden att torka upp snabbare. Använd gärna en mindre storlek på krukan så blommar pelargonerna rikligare. Pelargoner trivs med rötter som får stå trångt.

Krukan skiftar i färg beroende på hur blöt jorden är.
Glöm inte att ha ett fat under krukor med hål i botten, för att undvika märken på underlaget.