Tagetes - trendblomman nummer ett

Tagetes var vanlig i rabatterna på 70-talet, så vanlig att man till slut blev trött på den. Efter att ha varit borta från rampljuset ett tag är tagetes nu kommit tillbaka som trendblomma.

Tagetes är en otroligt tacksam utplanteringsväxt och blommar från april tills frosten kommer. Plantera den som kantväxt i rabatten, i krukor eller urnor, eller varför inte i pallkragen?

Tagetes finns att köpa som färdig sommarplanta på Blomsterlandet, men du kan också så frön.

Sår du i april, blommar den i juni.

Tagetes finns i många olika sorter och variationen är stor, från enkla, småblommiga sorter till dubbla storblommiga. Färgerna varierar från gult till mörkt orange. Även cremevit finns.

Placering

Soligt till halvskuggigt läge.

Skötsel

Tagetes är lättodlad och tålig. Plocka bort vissna blommor allt eftersom för riklig blomning. Vattna regelbundet hela säsongen.

Lycka till med dina tagetes!

Läs mer

ReportageSå en sommaräng

Så din egen blomsteräng, få mängder av vackra snittblommor och ge samtidigt bin, humlor och fjärilar fler växter att surra kring. Trädgårdsprofilen Linda Schilén tipsar om fröer som är lätta att lyckas med.

Jätteverbena - sensommarens primmadonna

Jätteverbena, Verbena bonariensis, har blivit en av de trendigaste och mest omtyckta sommarblommorna.

Doftpelargon – inte bara vacker att se på

Över 200 sorters doftpelargon odlas idag och man kan hitta sorter med de mest fantastiska dofter – vad sägs till exempel om äpple, cola eller hasselnöt?