Inspiration

Sommardukning med pelargoner

Att ha ett eller fler blomsterarrangemang på bordet gör att det förvandlas direkt från ett enkelt dukat bord till ett härligt festbord. Här bygger vi en egen bordsdekoration som garanterat blir ett samtalsämne i sällskapet.

Under högsäsongen på vår och sommar då det finns mängder av av olika fina sommarblommor finns det en som sticker ut lite extra, pelargonen. Variationsrik och lättskött har skönheten från Sydafrika hamnat långt upp på listan som en av den mest älskade krukväxten i Sverige. Den är inte bara tålig som krukväxt utan passar även perfekt som snittblomma. Då den vuxit till sig under sommaren kan man plocka sig en bukett och skapa sig den finaste sommardukningen ute i det gröna.

Luta dig tillbaks och njut: En lyxig picknic i det gröna

En lyxig, trendig picknick i bohostil: istället för en enkel filt, placera en matta och ett lågt bord med kuddar på din gräsmatta eller utomhus. Dekorera bordet med pelargoner för att skapa sommarstämning och dekorera varje tallrik med en pelargon. Sätt flera olika glasvaser på bordet och fyll dem med vatten och pelargoner. Enkelt och lätt.

Gör det själv: Blomstrande mittpunkt med pelargoner i provrör

En blomstrande och egendesignad "trävas" blir bordets mittpunkt med snittpelargoner i flera glasrör. Med matchande stearinljus blir detta blickfånget på sommarens fest. Den tar lite tid att göra men kan användas om och om igen i olika säsonger.

Du behöver följande:

  • Träskiva
  • Pelargoner i olika färger och gärna med långa stjälkar
  • Trälim
  • Sandpapper
  • Provrör/smala vaser som passar i hål
  • Stearinljus, gärna i matchande färger
  • Borr
  • Linjal
  • Penna

Instruktioner:

Steg 1:

Mät ut riktlinjer med en penna och linjal på undersidan av träskivan. 10 cm in från ytterkanten drar du en hel linje där benen ska vara. Rita sedan ett rutmönster i mitten av plankan. Detta hjälper dig att se exakt vart du ska borra.

Steg 2:

Såga av de två kortändarna 10 cm in. Detta är de två benen på din egendesignade provrörsvas.

Steg 1
Steg 2

Steg 3:

Förborra gärna i en planka så du mäter ut exakt passande hål för provrören och stearinljusen. Borra sedan i varje kryss i rutmönstret du ritat.

Steg 4:

Limma ena sidan på benen och sätt fast båda. Använd en skruvklämma så att de inte glider under torkningen.

Steg 5:

Placera provrören fyllda med vatten och ljusen i hålen på din träskiva. Fyll slutligen provrören med pelargoner på snitt.

Klart!

Det lilla extra: blommiga servettringar

För att skapa en vacker dukning räknas varje detalj. Handgjorda servettringar av färska blommor är en lyxig detalj när man gör en dukning. Lägg lite blött papper om stjälkarna och vira om lite plast. Då håller sig blommorna lite längre.

Flera små buketter - istället för en stor

Ett sött arrangemang av pelargonblommor i rosa och korallfärg. Perfekt minibukett i en låg skål.
Tänk på att fylla med vatten och snitta stjälkarna innan.

Text och bild: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe