Patinera lerkrukor – gör så här

Lerkrukor som är slitna och patinerade är väldigt populära. Men det går att fuska lite med nyare krukor, här finns våra tips.

Här får du fyra tips om hur du ger dina lerkrukor rätt patina.

1. Gräv ner krukan

Om du gräver ner din lerkruka ute i trädgården och låter den ligga i cirka ett år har du sedan en naturligt mossig och patinerad kruka. Fördelen är att det är kostnadseffektivt, kräver inga extra tillbehör och innebär ingen extra miljöpåverkan. Nackdelen är att detta tillvägagångssätt är tidskrävande, gör åverkan i trädgården och kanske glömmer du till och med bort var du grävt ner krukorna?

2. Patinera med filmjölk

Pensla din lerkruka med filmjölk eller yoghurt, låt torka och pensla sedan igen i flera lager. Detta ger din lerkruka en naturligt sliten patina. Fördelen är att processen är relativt enkel att genomföra och krukorna får ett fint resultat. Nackdelen är att det tar någon till några månader innan krukan fått det rätta, slitna utseendet.

3. Patinera med gips

Blanda gipsputs för inomhusbruk med vatten så att du får en grötliknande blandning. Smeta in din lerkruka till önskad patinering och låt sedan torka, lämpligen ett dygn utomhus. Du kan med fördel blanda i lite jord, kaffesump eller mossa i gipsen för att få ett ytterligare patinerat utseende. Fördelen är att dina krukor får den absolut bästa och mest autentiska patinan och är färdiga att använda direkt! Nackdelen är att det är relativt omständligt att patinera lerkrukorna på detta vis och det innebär också en extra kostnad med inköpet av gips.

4. Måla med kalkfärg

I specialbutiker kan du köpa kalkfärg i valfri kulör. Använder du en vit eller vit/grå nyans kan du svampmåla krukan till den rätta patinan. Fördelen är att dina krukor får den rätta patinan och är färdiga att använda direkt! Nackdelen är att inköpet av färg innebär en extra kostnad.