Blå toner på sommarens blommor

Blå himmel och blått hav hör sommaren till men varför inte skapa en klarblå känsla i trädgården, på altanen eller balkongen?

1. Hänglobelia

Hänglobelian trivs i sol eller halvskugga i näringsrik, fuktighetshållande jord. Växten vill inte torka. Passar i rabatt och kruka. Har ett hängande växtsätt. Blommorna syns väl.

Hänglobelia

2. Trädgårdsverbena

Trädgårdsverbenan trivs bäst på soligt, varm och skyddad plats planterad i lätt, näringsrik jord. Vissa sorter har ett hängande växtsätt och andra är mer upprätta. Passar i ampel, balkonglåda, kruka och i rabatt. Bör inte torka ut. Blommar otroligt rikligt, utan avbrott.

3. Nemesia

Trivs på solig och skyddad plats i lucker och kalkfattig jord. Klipp bort avblommade skott för ny blomning. Finns i flera olika färger.

Trädgrådsverbena
Nemesia

4. Lavendel

Lavendel trivs bäst i full sol i lätt, mullrik, sandblandad och väldränerad jord. Kan även placeras i lätt skugga. Tål lätt torka. Passar i blandade rabatter, som kantväxt och i kruka

5. Daggsalvia

Daggsalvian trivs bäst i soligt och varmt läge. Passar i kruka och rabatt. Har ett upprättväxande växtsätt. Daggsalvian lockar till sig humlor och fjärilar.

Lavendel
Daggsalvia

6. Murklocka

Trivs ute i kruka eller rabatt under sommaren. Murklockan får vackrast och klarast färg i halvskugga. Trivs bäst i stor kruka med väldränerad jord, eller i stenparti och på murar. Finns också som perenn utomhus.

7. Passionsblomma

Trivs ute på soligt läge hela sommaren. Passionsblomma är en törstig växt och jorden får inte torka ut. Planteras med fördel om i en större kruka för att underlätta vattningen. Övervintras ljust och svalt. Snabbväxande, lättodlad, blomvillig.

Murklocka
Passionsblomma.