Utekök – en given plats i trädgården

Uteköket har blivit ett populärt fenomen de senaste åren då vi gärna spenderar allt mer tid ute i våra trädgårdar. Att då kunna laga mat utomhus, oftast på grillen, gör uteköket till en plats att drömma om och längta till. Att skapa ett eget utekök behöver inte vara dyrt eller krångligt. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga för att skapa ditt eget utekök.

Vart ska du placera ditt utekök?

Fundera på följande parametrar innan du bestämmer dig:

  • Solläget.
  • Anslutning till altandörr och kök.
  • Vinskyddad plats.
  • Avskild plats utan insyn.
  • Nära anslutning till trädgård för odling av kryddor och grönsaker.
  • Plats för matplats eller sittgrupp i anslutning.

När du väl bestämt var du vill placera ditt utekök är det dags att fundera över vad du vill ha för golv och bänkytor. Har du redan en befintlig altan i trä eller sten kan detta vara en snabb och enkel lösning. Men självklart kan både gräs och grus också fungera bra som underlag. Avlastningsytor av trä kan du enkelt ordna från någon bygghandel, den händige kan såklart också gjuta egna skivor av betong eller varför inte mura upp ett fundament till ditt utekök.

Ett tips är att utgå från den grill du tänkt ha i ditt utekök och sedan placera ut bänkytorna så att det blir en bra symmetri och lagom arbetsytor runt om grillplatsen. Har du tänkt bygga tak över ditt utekök eller kanske dra fram vatten? Då börjar det bli läge att höra med stadsbyggnadskontoret vad som gäller kring bygglovsregler! Tänk också på brandrisken då en grill blir mycket varm, grillens värmen stiger uppåt vilket kan skada ett eventuellt tak om du inte från början funderat över materialvalet.

Odla i anslutning till uteköket

I nära anslutning till uteköket bör det finnas plats för några pallkragar att odla kryddor och grönsaker i. Om inte pallkragar, så åtminstone ett antal större krukor. Färska kryddor är ett måste i både marinader och såser då man har ett eget utekök. Har du plats och möjlighet till några hyllor ovanför din arbetsyta passar det också fint med några mindre krukor med favoritkryddorna, välj gärna kryddor som tål lite torka som t.ex. rosmarin och timjan.