Utflyktsmål

Capellagården – sommarblommornas paradis

På södra Öland i den lilla byn Vickleby ligger Capellagårdens trädgård. En undervisningsträdgård värd ett besök.

Trädgården är främst en undervisningsträdgård för de elever som studerar vid den ettåriga trädgårdsutbildningen, men eftersom trädgården är så vacker och alltid är öppen, har den blivit ett mycket populärt och omtyckt besöksmål.

Det var på mitten av 1960-talet den danske trädgårdsmästaren Thöger Reenberg tog det första spadtaget och började anlägga grönsaksland, perennrabatter, fruktträdgård, örtagård och rosenträdgård på gården, vars ägare var möbelformgivaren Carl Malmsten. Öländska stengärdsgårdar omgärdar fortfarande de olika trädgårdsrummen som är fyllda med både ettåriga och fleråriga växter.

Är du intresserad av sommarblommor är ett besök på Capellagården ett måste. För på den stora planen bakom huvudbyggnaden skapas nya sommarblomsrabatter varje säsong. Det är eleverna på skolan som ansvarar för dem, vilket gör just att de skiftar i formgivning och färger från år till år.

Här finner du hundratals olika sorter sommarblommor att studera, men också inspireras av de fantasifullt byggda växtstöden av grenar och kvistar. Trädgården är i allra högsta grad levande, dels då skolans elever dagligen jobbar med ogräsrensning, vattning och putsning av blommor, men också då de doftande och färggranna blommorna lockar surrande bin och dansande fjärilar till besök i trädgården.