Utflyktsmål

Besöksträdgårdar – tre svenska favoriter

Är tiden begränsad men längtan efter växtinspiration stor? Vi tipsar om tre platser med stort fokus på växter, som är väl värda ett besök. Hitta ditt eget smultronställe för att ladda batterierna inför ännu ett underbart odlarår.

Malmö Garden Show

Under tre dagar i maj flyttar Malmö Garden Show in i Malmös centralt belägna Slottsträdgård. Här samsas praktfulla inspirationsträdgårdar med blomstrande och lekfulla balkonger. Allt för att bjuda besökarna på en rejäl dos av trädgårdsinspiration. Dessutom finns försäljningsmontrar där du kan köpa allt som hör trädgården till, men här finns också roliga aktiviteter för barnen, caféer och lunchställen. Kort sagt, allt som behövs för en lyckad trädgårdsmässa.

Ansvariga för Malmö Garden Show är Malmö Stad och mässan är helt gratis att besöka, vilket kan vara en av anledningarna till att den är oerhört populär. När vi besöker mässan får vi kryssa mellan inspirationsträdgårdarna, och köerna ringlar sig långa utanför caféerna vid lunchtid. Trots detta ser man bara glada miner och mässan bjuder på en riktig folkfest.

Om du besöker Malmö Garden Show ska du inte missa att gå en sväng i den vackra Slottsträdgården som också är väl värd ett besök. Här finns vackra planteringar och öppna gräsmattor som lämpar sig väl för en picknick eller kaffepaus i det gröna. Klicka här för mer info om Malmö Garden Show.

Jonsereds trädgårdar

Om du utforskar Jonsereds trädgårdars vackra planteringar hittar du bland annat en imponerande köksträdgård sprängfylld av ätbart i en trevlig mix. Här finns också en engelsk rosenträdgård, där både de vackra blommorna och deras underbara doft är häpnadsväckande.

Trädgårdarna är begränsade till en relativt liten yta, vilket gör att du enkelt hinner med ett besök här på en halvdag. Varför inte fika i det mysiga cafét? Eller ta med en picknickkorg för att fika på någon av de vidsträckta gräsmattorna med utsikt över sjön Aspen.

Bara 15 minuter med bil från Göteborg ligger denna blomstrande pärla. Om du vill, kan du också åka tåg från Göteborgs centralstation. Då får du dessutom en vacker promenad på cirka 10 minuter fram till herrgården där trädgårdarna är belägna. Klicka här för mer info om Jonsereds Trädgårdar.

Wij Trädgårdar

Vackert beläget och med skogen som inramning hittar vi Wij Trädgårdar i Ockelbo. Denna plats är väl värd en omväg, speciellt för den trädgårdsintresserade. Här hittar du stora ytor med både köksträdgård och skogsglänta i fokus och du kan utan problem spendera en hel dag med att vandra omkring och låta dig hänföras. En favorit är Skogens Trädgård där man på ett inspirerande vis lyckats lyfta fram både växterna och vattnet och skapa känslan av skogsgläntor i en harmoniserande kombination.

Wij Trädgårdar slog upp portarna 2003 och har sedan dess varit ett populärt utflyktsmål för trädgårdsintresserade. Här kan du både fika och äta lunch med fokus på grönsaker från den egna köksträdgården, eller varför inte övernatta i Trädgårdens Hus, där det finns sex charmiga rum att hyra. Klicka här för mer info om Wij Trädgårdar.