Utflyktsmål

Carl Johans park – bäst bevarade sekelskiftesparken

Vill man uppleva en park så som den såg ut i slutet av 1800-talet ska man bege sig till Norrköping och Carl Johans Park.

Parken ligger alldeles vid resecentrum och lär vara den bäst bevarade sekelskiftesparken i Sverige. Här har tiden stått still, ja i vart fall när det gäller valet av utplanteringsväxter och utformning av rabatter. För att inte tala om kaktusplanteringen! En motivgrupp som varit ett återkommande inslag sedan 1926 och lockar besökare från hela Europa att beskåda. Under fyra veckors tid, i maj - juni planteras årligen 25 000 kaktusar i mönster eller sigill för att uppmärksamma lokala eller internationella jubileer.

Kaktusplantering
Kaktusplantering

Förutom kaktusarna finns tidstypiska mönsterplanteringar av säsongsväxter som tex begonior, palettblad och petunior. I en del av parken kan man dessutom se närmare 100 uppstammade pelargoner, mycket inspirerande!

Mellan paradrabatterna står ekfat med stora praktexemplar av aloe vera och palmer utplacerade som blickfång. Men det som drar flest blickar till sig är nog ändå delfinfontänen från 1877 som än idag är fylld med forsande vatten.

Uppstammade pelargoner
Aloe vera