Utflyktsmål

Astrid Lindgrens Näs – en trädgård fylld av hyss

Det här är platsen där allt började, i trädgårdarna och vid husen på gården Näs i Vimmerby. Det var här vid barndomshemmet som författarinnan Astrid Lindgrens sagoberättande tog fart.

De numera öppna trädgårdarna som alla är skapade utifrån teman från hennes böcker välkomnar än oavsett ålder. Som besökare möts man av en grön miljö som innehåller både hyss, humor och allvar. I rosengården vet man knappt vad som är verklighet och vad som är fantasi, det är den stora målningen av en stadsmiljö på en gavelvägg med motiv av vresrosor i förgrunden som spelar en ett spratt. Växterna har en central roll tex finns brokbladig kirskål planterad som marktäckare! Det är väl ett hyss om något, att plantera ogräs?

Här finns också det berömda gamla sockerdricksträdet som vi kan läsa om i böckerna om Pippi Långstrump.

De många trädgårdsrummen hålls samman av grusgångar som ringlar igenom skogsgläntor, trolska skogar och ängsmarker. Här och var finns tänkvärda ordspråk att läsa som Astrid har myntat, på en bräda i ett plank står en text om livet med stort L.

Behöver man vila benen finns fantasifulla sittplatser, en del bänkar är gjorda av trä medan andra är hängande stolar på stålställningar som inbjuder till att vilja gunga. Trädgårdsmästarna som skapat Näs trädgårdar beskriver platsen med orden ”En trädgård som bär Astrid Lindgrens namn kan inte vara vilken trädgård som helst. Det måste vara en trädgård med karaktär och hållning”.