Utflyktsmål

Norrvikens trädgårdar – sex stilträdgårdar

Så snart man kliver in genom grindarna till Norrvikens trädgårdar i Båstad förstår man att det här är en plats för trädgårdskonsten. I parken finns flera trädgårdar representerade så kallade stilträdgårdar.

Den första är Barockträdgården med sina formklippta buxbomklot, kuber och pyramider! Därefter kommer Vattenträdgården omgiven av en fantastisk hortensiahäck, Japanska trädgården med de magnifika vresbokarna, Romantiska trädgården som är omgärdad av en böljande rododendronplantering och Österländska terrassen med det orientaliska templet.

Norrvikens trädgårdar går inte att hasta igenom för överallt finns det hänförande rabatter, blickfång, växter och utsikter att stanna vid och beskåda. Det nyaste tillskottet är växthusen med tillhörande köksträdgård där det under sommarhalvåret visas olika trädgårdsutställningar.

Norrvikens trädgårdar grundades mellan åren 1906 – 1920 av trädgårdsmästaren och trädgårdskonstnären Rudolf Abelin. Med sin vision ”att en lyckad trädgård skulle kunna bjuda på både god avkastning och skönhet” anlade han Nordens största fruktträdgård vars avkastning skulle bekosta både prydnadsträdgården och skötseln av anläggningen. Än idag finns äppelträd från Rudolf tid kvar alldeles i början av parken.