Utflyktsmål

Julita Gård – ett grönskande museum

I hjärtat av Södermanland ligger den solgula herrgården Julita vid sjön Öljarens strand med en lång odlingstradition.

Redan på 1200-talet låg där nämligen ett kloster vilket betyder att man med säkerhet vet att jorden brukats i närmare 700 år! Idag är det Nordiska museet som äger och förvaltar både gården, parken och trädgårdarna.

Förutom att Julitas trädgårdar är vackra att besöka så är gården en viktigt del i att bevara våra kulturväxter som ett av Sveriges klonarkiv för frukt och humle. På 1700-talets fanns hela 2000 störar som det slingrade humle upp på, idag finns 24 st men det är alla bevarade svenska sorter.

Förutom klonarkiv så finns där också en pionträdgård som innehåller Sveriges största samling av pioner med omkring 130 olika arter och sorter. Väl värt ett besök i juni månad!

Går man in i det vackra växthuset finns varje sommar en utställning av äldre pelargoner att se och utanför ligger den prunkande köks- och örtagården. Där odlas främst grönsaker som var vanliga kring sekelskiftet 1900. Promenerar man i herrgårdsparken får man njuta av välfyllda rabatter med utplanteringsväxter, gamla parkträd, stora gräsmattor och slingrande grusgångar.

Fler trädgårdar att besöka

UtflyktsmålNorrvikens trädgårdar – sex stilträdgårdar

Så snart man kliver in genom grindarna till Norrvikens trädgårdar i Båstad förstår man att det här är en plats för trädgårdskonsten. I parken finns flera trädgårdar representerade så kallade stilträdgårdar.

UtflyktsmålRenässansträdgård Källslätten i Falun

Historisk barockträdgård med känslan av gamla glansdagar.

UtflyktsmålLäckö Slott – muromgärdad köksträdgård

Högt på en udde utmed Vänerns strand reser sig det vita slottet över den gröna köksträdgården.