Sätt upp ett insektshotell

Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Sedan är det bara att vänta på gästerna.

Dina pollinerarvänner är viktiga i trädgården, eftersom de förbättrar skörden av frukt och bär, samt hjälper till att bekämpa skadeinsekter. Blomsterlandets insektshotell kan erbjuda olika slags insekter, som solitärbin (vildbin), nyckelpigor och fjärilar en chans att bosätta sig och söka skydd. Många insekters naturliga livsmiljö har försvunnit på grund av förändringar i miljön. Detta är ett sätt hjälpa dem att hitta en boplats och en plats att söka skydd.

Insektshotellet är indelat i olika rum, exempelvis med kottar, träpinnar med borrade hål, och bamburör för att locka till sig olika slags gäster. Ett av rummen är särskilt anpassat för fjärilar. Insektshotellet kan sättas upp från tidigt på våren till sent på hösten, eftersom insekterna använder hotellet på olika sätt, även som skydd för kylan.

Placering av insektshotellet

Välj helst ett skyddat läge, gärna i öst, så att det får morgonsol. Sätt upp insektshotellet på en husvägg, grindstolpe eller staket. Sätt upp det cirka 1-1,5 meter från marken. Hotellet ska helst placeras i närheten av blommande växter eller träd. Gärna nära vatten, som till exempel ett fågelbad. Skapa en miljö så att insekterna trivs i trädgården. Förutom ett insektshotell, plantera växter som attraherar fjärilar och insekter - då ökar chansen att pollinerare söker sig till trädgården.

Insektslockande växter: Lavendel, jätteverbena, kryddtimjan, kryddsalvia, fjärilsbuske, röd rudbeckia, syrén, fruktträd, rosor och bärbuskar till exempel.

Bli hotellägare

Våra populära insektshotell kan vara en bra start för att skapa en gynnsam miljö för pollinatörerna. Se även till att det finns vatten nära, och en härlig blombuffé!

Insektshotell

Finns i flera varianter

79,90

Insektshotell

Finns i flera varianter

99:-

Insektshotell

Finns i flera varianter

129:-

Läs mer om hur du kan locka pollinatörerna

GuideLista: Växter som lockar bin, fjärilar och andra pollinatörer

Plantera blommor, perenner, buskar och träd som gynnar våra viktiga pollinatörer. Bin, humlor och fjärilar behöver blommande växter från vår till höst, och den här listan hjälper dig välja växter det surras kring.

Allium ´Millenium´ trädgårdskantlök - binas favorit

Allium ´Millenium´ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit.

Syrenbuddleja - en vacker fjärilsbuske

När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där. Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii.

Perenner för soligt läge

Vad vore sommaren utan en blommande perennrabatt? Det finns många fina perenner som trivs i sol. De flesta av dem är dessutom tilltalande för insekter.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

Rabattförslag: Mums för fjäril och humla!

En underbart väldoftande, romantisk rabatt med blommor från mars fram till frosten.