Reportage

En barnvänlig trädgård – mer än bara gräsmatta

En barnvänlig trädgård kan vara så mycket mer än bara en platt och tråkig gräsmatta för barnen att spela fotboll på. Gör din trädgård till ett äventyr där dina barn kan gå på upptäcksfärd och hitta nya saker att göra varje dag!

En barnvänlig trädgård ska vara full av äventyr!

– Barn älskar att upptäcka nya saker i trädgården. Därför vill jag att trädgården ska vara full av äventyr och platser där barnen kan bege sig ut på små expeditioner, säger Linda Schilén som är trädgårdsmästaren med många järn i elden. Bland annat har hon genomfört ”Barnens planteringsskola” på olika temadagar där barnen får så frön och plantera och samtidigt lära sig mer om hur växter fungerar.

Upptäck trädgården från barnens synvinkel.
Så och plantera sticklingar med barnen och gör egna små krukor.

Att barn inte har så mycket tålamod är knappast något nytt. När man ska odla i trädgården tillsammans med barnen gäller det därför att välja växter som ger snabba resultat. Man kan även blötlägga frön i förväg för att de ska gro snabbare, berättar Linda. Lämpliga växter för barn att så från frön själva kan till exempel vara solrosor, rädisor, krasse eller sockerärter.

Förutom att så frön och se dem växa upp så har Linda Schilén även många andra tips på vad man kan göra tillsammans med barnen i trädgården:

– Gör hemliga gångar där du placerar ut olika spännande föremål som barnen får gå på upptäcksfärd och leta efter, tipsar Linda. I sin egen trädgård har hon en hemlig gång som är täckt av klätterväxter som humle, kaprifol och vildvin. Där får barnen krypa in och väl inne gäller det att gå sakta och titta noga. Här kan man bland annat hitta läskiga och spännande saker som dödskallar och hängande leksaksapor.

"Den hemliga gången" bjuder på många överraskningar för barnen.

På en annan plats i trädgården har Linda grävt ner en svart hink som hon fyllt med vatten. Att hinken är svart gör att den upplevs som bottenlös. När hon även placerade ner en liten pump i den så hade den helt plötsligt blivit en önskebrunn som inte bara attraherade den egna dottern utan hela grannskapets barn som stod där och önskade.

Andra lekar som kan få barnen att ge sig ut på expeditioner i trädgården kan till exempel handla om att hitta blommor i bestämda färger, hitta något med röda blad, hitta något med mjuka blad och så vidare. Detta kan man göra roliga tävlingar av där barnen får utföra dessa uppdrag.

Den "bottenlösa" önskebrunnen.
Målade stenar blir fantasidjur.

Tänk även på att gamla träd inte alltid behöver tas bort bara för att de börjar bli torra och risiga. De kan bli perfekta klätterställningar för både barn och växter.

När man väljer växter till en barnvänlig trädgård bör man kanske inte i första hand tänka att man ska anlägga en stor paradrabatt full av ömtåliga växter. Ett sådant växtval kommer bara att resultera i att man ägnar den tid barnen är i trädgården åt att oroa sig över att växterna ska komma till skada. Välj istället sådant som är lite robustare eller vildare till karaktären. Härliga buskage och böljande vildängar är både tåligt och uppskattas av barnen.

Lycka till med att skapa din egen barnvänliga trädgård!

Bilder och idéer från Linda Schilén.