Trädgård för hela familjen

Låt barnen vara med i trädgården! I alla fall när barnen är mindre brukar de älska att få hjälpa till med sin egen lilla spade eller skottkärra och gräva i rabatter eller trädgårdsland.

Hela familjen får vara med

En trädgård för familjen ska vara en plats för njutning, avkoppling och eftertanke. Men en trädgård ska också vara en yta där hela familjen får plats och känner sig hemma. Olika aktiviteter ska få plats för alla i familjen – spel och lek, matlagning, umgänge, odling och vila, bara för att nämna några.

I barnens del av trädgården kan det finnas platser för lekar – gungor, en lekstuga eller spännande gångar där barnen kan springa runt och upptäcka nya saker. Hitta på något oväntat – ställ ut spännande trädgårdsfigurer eller andra oväntade föremål som blir roliga ”upptäckter” för barnen när de är ute på äventyr i trädgården.

Låt även barnen få en egen del av trädgårdslandet där de kan så egna fröer och såsmåningom skörda sina egna grönsaker. Välj sådant som är snabbt och lätt att lyckas med. Barnens tålamod är ju som bekant inte alltid så långt och kanske inte heller alltid förmågan att vattna och sköta sina odlingar. Lätt att lyckas med är till exempel rädisor, sallad, morötter eller ärter. Växter som för övrigt att trevliga att odla för hela familjen.

Bärbuskar och fruktträd brukar ju vara mycket uppskattade av de flesta i familjen. Att skörda sina egna jordgubbar till midsommar eller att baka en äppelkaka på nysköradade äpplen från det egna äppelträdet är en härlig känsla både för ung och gammal. Likaså hemmakokt hallonsylt eller en syrlig rabarberkräm.

Morötter är lätta att odla.

Dela in trädgården efter familjens aktiviteter

Som konstaterats redan här ovan bör trädgården planeras så att alla i familjen får plats med sina aktiviteter. En stor yta för umgänge, middagar, grillning och fester får gärna vara omgiven av ätliga växter och örter på nära håll så att man lätt kan sätta smak på sina maträtter eller grillanrättningar.

Någon större yta för idrott, spel och lekar som krocket, kubb eller badminton brukar också behövas. Eller bara för barnen att rusa runt på och leka tagare. Familjen kanske även vill ha en yta för pool i större eller mindre format. Att plaska runt i vatten under heta dagar brukar uppskattas av såväl liten som stor.

Alla i familjen ska ha sin plats i trädgården.

Växtval i en barnvänlig trädgård

När familjen ska välja växter till sin barnvänliga trädgård är det några saker man bör ha i åtanke för att resultatet ska bli lyckat och hållbart för många år framåt. Växtvalet måste dels styras av familjens intresse för trädgård och växter, men även utifrån att växterna ska vara tåliga och slitstarka. En och annan fotboll kommer säkerligen att landa på ”fel” ställe. Någon kommer att ta en genväg genom en rabatt. Familjens husdjur kanske gillar att böka runt i planteringarna.

De påfrestningar växterna kommer att utsättas får måste alltså tas med i beräkningen. Växter av det tåligare slaget är därför oftast att föredra. Använd gärna olika typer av prydnadsbuskar. De är robusta och bildar med åren spännande buskage där barnen kan krypa runt och leka. Dessutom kan du med lite eftertanke få blommor och dofter som varar under hela växtsäsongen.

Många av våra vanliga trädgårdsväxter kan vara giftiga vid förtäring. Oftast krävs att man får i sig större mängder av växten. Dessutom kan det ofta handla om att man ska få i sig blad, bark eller grenar som kanske inte känns särskilt aptitliga. Den som vill vara på säkra sidan tittar på Giftinformationscentralens lista över giftiga växter: www.giftinformation.se (”växtlistan”).