7 sommarblommande favoriter

Vi frågade våra medlemmar i Blomsterlandets medlemsklubb Greenroom vilka som var deras favoriter i trädgården om sommaren. Och här är svaren.

Det är pionen som är allas älskling. Inte så långt efter sig i popularitet kommer pelargon, tätt följd av ros. Alla dessa tre favoriter föförverkligar också drömmen om mormorsstilen i trädgården. Rosen följs på listan av lavendel. Sedan blir det ett glapp till nästa sommarblomma på listan som är dahlia.

Här är hela listan:

1. Pion

En otroligt älskad blomma som både kan ta plats i trädgården men som också är en riktig bukettfavorit! Den klassiska luktpionen 'Sarah Bernhardt' är inte utan anledning kanske världens mest omtyckta pion med enorma rosa bollar till blommor och en fantastisk doft. Pioner kan bli riktigt gamla och står gärna kvar länge på samma ställe i trädgården. De är lättskötta och vill stå i soligt läge.

2. Pelargon

Den lättskötta, tacksamma pelargonen är en riktig sommarfavorit. Den ger en överdådig blomning hela sommaren och det finns en sort för alla smaker. De flesta köper kanske nya pelargoner inför varje säsong för att få variation, men det går att övervintra dem och spara sina älsklingssorter i ett ljust och svalt utrymme.

3. Ros

Få blommor har så mycket symbolik som rosor. Kombinationen av vackert formade blommor i alla tänkbara färger och en underbar doft gör dem lätta att älska. Rosen har en gedigen historia och det utvecklas varje år nya varianter hos odlarna. Vill du ha en marktäckare, klä in en pergola eller ett vackert blickfång i trädgården så finns det en ros som passar. Är man ute efter de mest klassiska rosorna ska man leta efter Austinrosor som är en mer gammaldags typ, ofta med en underbar doft.

4. Lavendel

Den doftande perennen som numera är en självklarhet i många trädgårdar. Lavendeln älskar väldränerad sandblandad jord, sol och värme. Den är också en favorit i sommarkrukorna på uteplatser och balkong där den kan sprida sin härliga doft. Den finns flera nyanser av blått, lila och vitt samt fjärilslavendel som är en ettårig favorit som har små söta vippor i toppen av blomman. Vill du ha så mycket doft som möjligt väljer du sorten 'Munstead' som också lämpar sig mycket bra till det nordiska klimatet.

5. Dahlia

Även dahlian bjuder på en härligt varierande färgprakt i våra rabatter och krukor. Att driva fram dahlia ur knölar börjar du med tidigt på våren och sommardahlia i kruka finns att köpa lite senare på säsongen. Den har inte så stora krav, men man ska tänka på att plantera knölarna grunt och jorden ska helst inte torka ut. Det svåraste med dahlior är nog att välja vilken färg och form som du vill ha i din rabatt, urvalet är otroligt stort!

6. Hortensia

Hortensian har en imponerande blomsterprakt. Färgskiftningarna är många och beror på pH-halten i jorden. Den är ständigt törstig men ger en fantastisk blomning när den trivs. Det finns en stor variation av prydnadsbuskar och även en klättrande hortensia som ger en härligt frodig grönska.

7. Kaprifol

Kanske den perfekta klängväxten som ger ett vackert bladverk, utsökta blommor, en underbar doft och vackra höstfärger. Varje blomma är som ett litet konstverk och kaprifolen har en lång tradition i våra svenska trädgårdar. Den vill gärna stå ljust, men inte solgassande och växer snabbt. Om du beskär den regelbundet kan du styra dess framfart och effektivt täcka in ytor du vill gömma undan eller rama in.