Pioner och luktpioner till den doftande trädgården

Pioner ger en underbar doft, har stora blommor och ger en känsla av gammaldags trädgård. Luktpionen, Paeonia lactiflora, är en otroligt omtyckt trädgårdsväxt. Läs våra tips om flera olika sorter.

Plantera en pion för doftens skull

En pion är en blomma som kan kombinera känslan av mormors trädgård och vara lättskött har framtiden för sig. Gamla klassiska luktpioner som ’Sarah Bernhardt’, ’Karl Rosenfield’ och ’Festiva Maxima’ har fått ett uppsving och är mycket populära i våra trädgårdar. ’Sarah Bernhardt’ är inte utan anledning världens mest omtyckta pion med enorma rosa bollar till blommor och en fantastisk doft. Plantor kan vara 50 år eller äldre och fortfarande blomma regelbundet och rikligt.

Luktpion 'Miss America'

’Festiva Maxima’ är vit pion med blodröda, hemliga strimmor, och en kryddigare doft, lite åt kardemummahållet. En annan vit favorit är ’Miss America’ stor gyllengul mitt av ståndare. ’Karl Rosenfield’ med lysande mörkröda blommor skapades för hundra år sedan i USA av en utvandrad svensk.

Luktpionen ’Bowl of Beauty’ är en anemonblommande pion som är ljusrosa med vitt fluff i mitten. Blommorna är något mindre, men den blommar i regel mycket rikligt så helhetsintrycket är trots allt överdådigt. Doften är också god.

Ytterligare en luktpion med anemonformade blommor är ’Nippon Beauty’ också den har en "gräddtårta" av omvandlade ståndare i mitten av blomman, färgen är häftigt ceriserosa. 'Sword dance' har stora karminröda blommor med gula ståndare i mitten, blommar rikligt i soliga lägen och är uppskattad av våra pollinatörer.

Blir man väl biten av pionbacillen vill man förstås även ha några rariteter i sin trädgård. Redan i maj blommar den läckra dillpionen med finfliktigt bladverk och sammetsblanka mörkröda blommor och gyllene mitt. Och eftersom gula luktpioner är ovanligt så är också ’Starlight’ i krämgult en eftertraktad raritet.

Luktpion 'Karl Rosenfield'

Att plantera och odla pioner i trädgården

En pion är lättskött och vill gärna stå på samma plats i många år. Förbered därför växtplatsen noga. Läget bör vara soligt, men lätt skugga går också bra. Jorden ska vara djupgrävd, väldränerad och näringsrik. En lerjord med mycket kompost eller barkmull är toppen.

Ta knölen ur krukan och plantera den relativt grunt, toppen på knölen ska inte hamna djupare än fem till sju centimeter under ytan. Står den för djupt kan blomningen utebli. Fyll på med jord kring knölen och vattna rikligt.

Sätt gärna ett pionstöd runt plantan, så får pionen stöd när de stora blommorna står ut.

Växtstöd till din pion

Luktpion 'Festiva Maxima'.

Pion som inte blommar eller blommmar dåligt - skötsel av pion

En pion som blommar dåligt eller står på fel plats kan flyttas, även om myten säger annorlunda. Gräv upp hela rotklumpen på hösten och dela den (dela alltid gamla pioner när de flyttas). Tänk på att inte plantera pionen för djupt, tillför ny jord i samband med omplanteringen och vattna.

Gödsla din pion med måtta, en gång på våren räcker. Undvik att gödsla direkt på plantan eftersom gödsel kan skada de känsliga rotknölarna. Mylla istället ner gödsel en liten bit runt omkring plantan. Vattna alltid om våren är torr. Klipp bort bladen sent på hösten, när de vissnat ner, så minskar risken för bladsjukdomar.

Var försiktig med grävande runt pionen eftersom rotsystemet är så ytligt och kan skadas.

Första vintern, och alltid i kalla delar av landet, kan marken täckas med granris när jorden frusit till på ytan.