Buskpion – trädgårdens kejsare

En buskpion blir höjdpunkten i din trädgård när den slår ut med sina tallriksstora, kraftigt doftande blommor i slutet på maj eller början av juni.

Buskpion – en kinesisk nationalblomma

Buskpion, Paeonia suffruticosa, som ibland kallas trädpion, kommer från Kina där den dyrkats i tusentals år. Den har flera gånger valts till landets nationalblomma och när pionerna blommar i Kina ordnas stora festivaler till dess ära.

I Sverige har buskpion varit ganska ovanligt, delvis på grund av att man inte varit säker på hur den klarar klimatet. Men nu kommer nya sorter som är rotäkta och betydligt härdigare, vilket gör att de allra flesta kan unna sig glädjen att ha minst en kinesisk buskpion i sin trädgård. Man räknar med att de flesta sorter går att odla upp till zon 4, har man ett skyddat läge även zon 5, men det förekommer rapporter om välmående buskpioner ännu längre norrut. I norr är dränering och ett stabilt snötäcke avgörande faktorer.

En buskpion blir mellan en och två meter hög, det har både med sort och växtplats att göra. Den tappar bladen på vintern men är vedartad, vilket betyder att grenverket, som är mycket vackert står kvar året om. Detta till skillnad från luktpioner som är perenna växter och vissnar ner helt på vintern.

Knopparna börjar röra på sig tidigt på våren, och blir stora som pingisbollar innan de börjar veckla ut sig. Blommorna är i regel vita eller rosa i olika nyanser. Det finns även buskpioner som blommar i gult eller rött. Vissa buskpioner blommar med enkla blommor, andra med halvdubbla eller dubbla, de flesta tallriksstora (kring 20 cm i diameter är inte ovanligt).

En buskpion har en doft som är anslående, betydligt häftigare än många luktpioners. Den kan beskrivas som kraftig, kryddig piondoft ibland med inslag av liljekonvalj eller ros.

Namnsorterna som nu kommer till Sverige är kinesiska och kan vara lite krångliga att lära sig varför man översatt några namn, men hur som helst är alla buskpioner oemotståndligt charmiga.

  • ’Fen Dan Bai’ (Vita fågel fenix) – vit enkel, kraftigväxande
  • ’ Lou Yang Hong’ – purpurröd, halvfylld stora blommor
  • ’Ro Fu Rong’ (Rosenkindad hibiskus) – mörkrosa dubbla, robust
  • ’ Bai Xue Ta’ (Vita snöpagoden) – fyllda vita blommor, kraftigväxande
  • ’Zhao Fen’ (Familjen Zhaos rosa) – ljusrosa stora blommor, både enkla och dubbla
  • ’Shu Sha Lei’ – ljusrosa med enkla blommor, raritet
  • ’Hai Huang’ – gula blommor, halvfylld, raritet