Tips till trädgårdsstaden London

Vi har besökt den blomstrande staden i jakt på inspiration och odlingsglädje, och delar med oss av tips på några utvalda platser väl värda ett besök.

Chelsea Flower Show

Blomstermässan framför alla – världsberömda Chelsea Flower Show – förtjänar verkligen sin status. I mer än hundra år har RHS årliga utställning lockat blomsterintresserade från hela världen just till Chelsea, i hjärtat av London. Hit vallfärdar trädgårdsfolket för att låta sig inspireras och förtjusas – har du inte varit där än så åk. Du kommer inte att bli besviken. Här kan du förvänta dig det otroliga, hitta de mest enastående utställningsträdgårdar och arrangemang. Det är komprimerad inspiration. Ett par dagar där lever man på länge.

2013 firade man 100-årsjubileum och visningsträdgårdarna var fler och mer spektakulära än någonsin. Just det året lät många av utställarna sig inspireras av klassiska växter och miljöer, som en hyllning till traditionen som hållit mässan och intresset vid liv. Mässan står i ständig förändring och utveckling, men vissa trender består. Bland bilderna ser du ett urval från några av de inspirerande trädgårdarna. Är du intresserad av att besöka Chelsea Flower Show? Då bör du boka dina biljetter i mycket god tid, då de är hett eftertraktade och ofta säljer slut snabbt. Biljetterna brukar släppas i två omgångar och ett begränsat antal finns även att köpa vid dörrarna, men köerna brukar slingra sig långa när mässan väl dragit igång. Information om mässan, biljettsläpp och annat hittar du på www.rhs.org.uk

Petersham Nurseries

Oavsett om du vill ha trädgårdsinspiration, äta en gastronomisk lunch i fantastisk miljö, eller shoppa loss bland antikviteter, växter och trädgårdstillbehör, så är Petersham Nurseries väl värt ett besök. Den här blomstrande pärlan är belägen en bit utanför London och utgör en rofylld oas i perfekt kontrast till storstadens bullriga atmosfär och höga tempo.

Här kan du tillbringa timmar med att titta på de vackert exponerade växterna eller låta dig förtjusas och förundras av allsköns odlingstillbehör och livsnödvändiga trädgårdsprylar. Växterna handlar du direkt från odlingsbädden, eller i de mysiga växthusen. Missa inte heller gårdscaféet som serverar underbara luncher, fika eller bara en kopp kaffe. Att avnjuta maten i något av växthusen, eller kanske i skuggan av ett svalkande träd, gör upplevelsen än mer spektakulär.

Här hittar du också The Teahouse – en restaurang som kan bokas för privata fester och evenemang. En mer perfekt plats för bröllop är nog svår att finna. Miljön är hänförande. Ett besök på Petershamn Nurseries är väl investerad tid för den som vill ladda batterierna inför säsongens trädgårdsarbete.

Vill du veta mer, eller kanske boka bord? Besök www.petershamnurseries.com

Holland Park

Väster om landmärket Hyde Park hittar vi den inte fullt så omtalade Holland Park. Låt inte storleken bedra – parken bjuder på slående vackra planteringar och underbara grönområden. Vackert snidade träbänkar att vila på, när du vandrat fötterna trötta. På våren står lökväxterna, som till exempel tulpaner och allium, som utropstecken i rabatterna. Missa inte den vackra japan- ska trädgården!

Här hittar du inspiration för alla sinnen och plats för avkoppling. Parken bjuder också på djurliv. Påfåglar spatserar runt med sina ståtliga fjäderskrudar och ekorrarna slinker upp och ner i träden vart man än vänder sig. Att parken har en för London, mycket välutrustad lekplats gör den populär bland barnfamiljerna. Är du i London och vill ha en fullfjädrad parkupplevelse, utan att behöva lägga alltför mycket tid på det, så är det här ett utmärkt alternativ.

Clifton Nurseries

Mitt inne i centrala London ligger den bedårande trädgårdsbutiken med anor från 1800-talet. Utöver butiksverksamheten tillhandahåller man trädgårdstjänster av olika slag och besökare kan också få sig en traditionell kopp te med tilltugg i ett av de gamla växthusen.

Här finner du allt från fröer, lökar och trädgårdsväxter, till lekstugor flätade i hassel, krukväxter och de vackraste av krukor. Kort sagt allt som den odlingsintresserade kan önska, men på liten yta. Vill du smita från storstadsdjungeln ett tag, ta en stilla kopp te medan du diskuterar rosor, kompostering, balkonglådeodling och annat med likasinnade, är detta stället för dig.

Vill du veta mer går du in på www.clifton.co.uk

Kew Garden

Londonbornas favoritplats för lata picknickdagar måste nog vara Kew Gardens. De stora grönområdena varvas med skuggande träd
och vackra planteringar. I parken hittar du olika teman, det ena mer hänförande än det andra. Bland annat finns här en japansk del, en dal med rododendron, vackra woodlandplanteringar och en slående köksträdgård. Självklart finns det också flera växthus, som för tankarna längre bort i världen.

I parken finns det flera kaféer och restauranger. För den som inte har picknick- korgen med sig, går det alltså utmärkt att äta lunch eller dricka en kopp kaffe, utan att lämna Kew Gardens.

Vill du läsa mer om Kew Gardens, deras öppettider eller entréavgift? Besök: www.kew.org