Inspiration

Väldoft – en sinnlig njutning

Du har säkert upplevt hur en viss doft kan kasta dig tillbaka i tid och rum. Doft är något av det mest associationsframkallande vi har. Varför inte kittla ett sinne till med hjälp av doftande växter för trädgården och till krukorna på balkong och uteplats.

Bland rosor finns många väldoftande sorter och i år uppmärksammar vi en speciell ros lite extra mycket, nämligen Blomsterlandets Favoritros 2024 – tehybridrosen AUGUSTA LUISE. Den blommar från månadsskiftet juni, juli till långt ut på hösten med stora, starkt doftande rosa blommor med inslag av både aprikos och orange nyanser. Dessutom är blommorna fina att använda i buketter.

Hur vi uppfattar en doft är i högsta grad en per sonlig upplevelse, kanske på grund av doftens förmåga att skapa associationer. Möjligheterna för att få uppleva doft i trädgården eller på balkongen kräver, förutom att vi väljer doftande växter, att det skapas lä så att inte vällukterna blåser i väg med vinden och försvinner bort. Dofterna hos olika växter är inte bara till för att behaga oss människor utan signalerar till pollinerande insekter att blomman är redo att ta emot besökande för att bli befruktad. 

Bland prydnadsbuskar är det olika arter av olvon, Viburnum, som är först ut på säsongen att sprida sin väldoft. Hybridkejsarolvon kan börja blomma så tidigt som i februari, följt av både bollolvon och hybridolvon som blommar i april, maj.

Syrener är kända för sin väldoft och här är dvärgsyren bästa alternativet att ha i kruka. Blir kring metern hög och blommar med små, mörkvioletta blommor samlade i blomklasar. Blomningen är som intensivast i maj-juni men kan under sensommaren återkomma med sporadiskt utspridda blommor.

En prydnadsbuske med garanterad väldoft är doftschersmin 'Finn' som blommar under sommaren i juni, juli med gräddvita, enkla blommor. Under blomningen sprider sig en stark, intensiv doft som påminner om smultron. Sorten passar bäst för plantering i rabatt då sluthöjden kan blir upp emot 3 meter.

För väldoft senare på säsongen är höstsilverax en bra kandidat. Doften påminner om smultron och lockar till sig pollinatörer. På balkong och uteplats är ettåriga växter som heliotrop och chokladskära trevliga inslag. Heliotrop doftar starkt av en blandning av vanilj och honung och chokladskärans doft har också inslag av vanilj men mest av kakao.

Plantor vars blad doftar vid beröring kan med fördel planteras längs med gångar så dofterna frigörs när man rör dem i förbifarten. Kantnepeta är en blommande perenn med doftande bladverk som passar bra som kantväxt men kan även planteras i kruka för väldoft på balkongen.