Utflyktsmål

Fjällbotaniska trädgården – en trädgård vid polcirkeln

Högst upp i nordligaste Sverige bara en knapp mil från polcirkeln ligger den fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk.

Här kan du uppleva ett fjällandskap i miniatyr en unik mångfald av fjällvärldens växter såsom träd, buskar och blommor. Trädgården är byggd i en dalgång där Kvarnbäckens skummande vatten forsar fram och kantas av myrmarker tillsammans med en spegelblank tjärn.

Trots bruset från bäcken som ger liv och rörelse åt platsen är det ändå lugnet som fångar dig som besökare. För fjällbotaniska trädgården är en plats för stillhet och sinnesro. När man går fram på träspångarna och broarna gäller det att gå långsamt för att uppmärksamma på både stort och smått.

Till exempel den stora stenen som inlandsisen en gång dragit fram och som fångar ens omedelbara uppmärksamhet men där det egentligen är den näpna blomman som växer i skydd därunder som är den riktiga skönheten, den blygsamma fjällvallmon.

Det är tur att växterna är utmärkta för att annars är det lätt att missa dessa fjällvärldens små och väna blommor. Men tack vare denna botaniska trädgården som bevarar dessa och samtidigt hjälper oss besökare att få se dem.