Utflyktsmål

Stenegård – barnens trädgård

På en höjd med utsikt över Järvsö ligger Stenegård med anor från 1800-talet. Då en storgård med lantbruk, idag en hantverksby med både örtagård, grönsaksodling och ett trädgårdslabb för barn.

Trädgårdslabbet ligger bland hälsingegårdar i lekstugeformat och välkomnar barnfamiljer som vill lära sig mer om kretslopp och odling. Gången till barnens Stenegård leder genom både en örtagård och en köksträdgårdsodling som är omgärdad av en skog med höga lövträd.

Träden skapar både skugga och vindskydd åt blommor och gör man ett besök på Stenegård i juni får man njuta av blommande lungört och pioner i en härlig färgskala av blått och rött. Det är en vacker och lärorik promenad alla växter är tydligt markerade med namnskyltar som är fyllda av information om det olika örterna och blommorna.

I en del odlas humle på störar som i slutet av sommaren vuxit sig så höga att de skapat ett omslutande grönt rum.

Järvsö är för alltid förknippat med den folkkära sångerskan Lill-Babs och här på Stenegård har hon ärats med en sommarblomsplantering ”Lyxförpackning” som kompletterats med ett par röda pumps som var hennes signum. Idag inryms Lill-Babs museet på gården.

Fler trädgårdar att besöka

UtflyktsmålJulita Gård – ett grönskande museum

I hjärtat av Södermanland ligger den solgula herrgården Julita vid sjön Öljarens strand med en lång odlingstradition.

UtflyktsmålNorrvikens trädgårdar – sex stilträdgårdar

Så snart man kliver in genom grindarna till Norrvikens trädgårdar i Båstad förstår man att det här är en plats för trädgårdskonsten. I parken finns flera trädgårdar representerade så kallade stilträdgårdar.

UtflyktsmålLäckö Slott – muromgärdad köksträdgård

Högt på en udde utmed Vänerns strand reser sig det vita slottet över den gröna köksträdgården.