Vinn tid i trädgården med höstplantering

Vi grejar i trädgården hela våren och sommaren, men egentligen är hösten bästa tiden för plantering. Trädgårdsexperten Gunnel Carlson bjuder på sina bästa tips inför en härlig trädgårdshöst.

För din egen, växternas och trädgårdens skull – plantera på hösten! Uppmaningen kommer från Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, programledare och trädgårdsexpert.

– Det här är gammal kunskap. Förr var höstplantering en självklarhet, säger hon.

Fördelarna med att plantera buskar, träd och perenner på hösten är uppenbara menar Gunnel Carlson.

– Du vinner tid och får en större planta för pengarna redan första säsongen. Det är lätt att plantera på hösten när jorden är mjuk och fuktig, och det är bra för växterna. När våren kommer finns allt på plats, tillväxten drar igång tidigt och den där känslan av ”wow, nu börjar det” infinner sig utan att du behöver göra något.

För Gunnel handlar trädgård om växter och sköna, gröna miljöer där människor i alla åldrar, insekter och andra levande varelser mår bra. Hon har inte mycket till övers för stora stenläggningar i små trädgårdar eller trädäck som täcker halva tomten.

– Satsa istället på träd som skuggar, du kan till och med sätta ett stort träd på en liten tomt. Kronan fungerar som parasoll och rumsbildare. Under den får du en härlig uteplats.

En plats för livet

Gunnel har reflekterat över att dagens nyanlagda trädgårdar ofta är möblerade som finrum istället för vardagsrum. Hon hoppas att trenden snart vänder till förmån för trädgårdar att leva i, med bärbuskar, lekvänliga buskage och mjukt gräs till barnen, och utan dagens överanvändning av hårda material.

– Det finns också många unga familjer som har slut på pengarna när hus och möbler är betalda. Spara in på en möbel och köp ett träd istället, säger jag då. Trädet kommer att ge så mycket glädje och ska gärna komma på plats tidigt. Lägger du sedan till några fina buskar och en vacker häck runt tomten så har du en trädgård. Möbeln du avstod ifrån kan du köpa senare.

Fråga proffsen om växtval

När det gäller val av växter råder Gunnel att hämta inspiration i omgivningen. Det som blir fint och trivs i grannskapet kommer sannolikt att bli fint och trivas även hos dig.

– Men sitt inte hemma och bestäm. Ta vara på den kunskap som fackfolk besitter. Handla dina växter hos proffs och fråga om de tycker att dina idéer är bra. Om inte kommer de att ge dig bättre tips som du inte tänkt på själv.

Lättaste vägen till en härlig trädgård – Gunnels sju bästa tips

  • Plantera på hösten! Det sparar både tid och pengar.
  • Inred trädgården som ett vardagsrum att leva och trivas i.
  • Prioritera växter. Det är de som gör en trädgård skön att vara i.
  • Plantera träd, minst ett, även på en liten tomt.
  • Rama in tomten med en vacker häck och plantera några väl valda buskar.
  • Lekvänliga buskage, bärbuskar och gräs att springa i gör barnen glada.
  • Handla växter hos trädgårdsproffs och lyssna på deras råd om växtval.

Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker med start den första lördagen i september. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid. För ytterligare information se Storaplanteringsveckan.se.

Text: Storaplanteringsveckan.se

Läs mer om höstplantering

ReportageHösten är bästa tiden att plantera – John Taylor tipsar

Det finns en anledning till att fruktlunden med hundra träd ska planteras på Tjolöholms Slott just under hösten.

Höstfixa i trädgården

Följ trädgårdsmästare Robert Stenboms tips så kan du få ut mer av hösten och samtidigt inleda den kommande våren lite lugnare.

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.