Reportage

Emma Sundhs hållbara trädgårdsdröm

Influencern Emma Sundh bytte lägenhet i Stockholm mot vildvuxen bergstomt i Värmland. Nu är drömmen att odla, och odla mycket, men på ett sätt där både naturen och människan får plats.

– Jag älskar vilda trädgårdar, sådana där lummiga med massa hemliga gångar, sådana som var bra att leka kurragömma i när man var liten. Trädgårdar som är alltför välordnade ger mig däremot lite panik. Människan är så besatt av att vara herre på täppan, men min tanke är att jag vill kila in mig lite klädsamt i naturen, låta andra arter också ta plats.

Trivsam grönska i en hållbar trädgård

Den som har följt influencern Emma Sundhs Instagramkonto, och det är det många som gör, känner säkert igen sig i känslan. Från hennes tidigare sommartorp på Gotland till besöken i föräldrahemmet i Värmland, överallt är det det lummiga, det frodiga, det hållbara som får ta plats och synas. Och nu, nu har hon äntligen fått en egen året-runt-trädgård där hon hoppas kunna skapa samma känsla.

I många år jobbade Emma Sundh inom tidningsbranschen, skrev om mode och livsstil i lyxiga magasin. Samtidigt skavde klimatångesten och Emma bestämde sig för att sadla om. Idag, drygt ett decennium senare, är hon en av Sveriges mest kända hållbarhetsinfluencers, har skrivit sju böcker och driver planB-podden tillsammans med Maria Soxbo.

– Vi tyckte att så mycket av klimatdebatten handlade om vad vi måste försaka, men vi vill göra tvärtom, visa vad vi vinner på omställning till ett hållbart samhälle. Visa vad som blir det göttiga i livet, för det finns så mycket av det.

Nya vägval och nytt trädgårdsliv

Men det är som sagt inte bara yrkesmässigt som Emma Sundh har sadlat om, även privat pågår stora förändringar. Efter att ha bott i lägenhet i Stockholm i 18 år flyttade Emma med man och två barn hösten 2020 tillbaka till rötterna i Värmland. Familjen köpte en igenvuxen skogstomt nära Emmas föräldrar där det nu ska byggas ett klimatsmart hus, men där det också ska få växa fram en trädgård.

Tomten som Emma Sundh och hennes man har köpt är en gammal sommarstugetomt med mycket tall och gran som på sina håll är ganska igenvuxen. Samtidigt har de under det första året märkt spår av tidigare ägares trädgårdsintresse. Ett litet lusthus. En vinranka. Massa klematis, trollhassel och pioner som har tittat fram.

– Någon har planterat och lagt ner tid här genom åren, det är fint att se.

Eftersom familjen fick tillträde i oktober 2020 var odlingssäsongen nästan förbi, men Emma Sundh kunde inte hålla sig utan skaffade raskt några pallkragar och började fylla dem med vad tomten hade att erbjuda i form av pinnar, löv och annat biologiskt material.

– Vi odlade jord, kan man säga, och det kändes så gött! Att sluta köra iväg sitt trädgårdsavfall till återvinningen och istället använda det i trädgården är världens bästa sätt att spara både pengar och miljö samtidigt.

Miljötänk i stort och smått

Och Emma Sundh påpekar att även om man bara har en vanlig radhusträdgård finns det mycket man kan göra för miljön och klimatet.
– Ta en så enkel sak som att sluta använda trädgårdsredskap som går på fossila bränslen och istället använda eldrivna. Eller ännu hellre se hur man gjorde förr. Istället för att först köra röjsåg och sen gå på gym kan du få allt i ett genom att använda lie. Trädgården är världens bästa rekreation!

Utmanande odling

Själv planerar Emma Sundh nu för en trädgård där hon ska försöka odla på varenda yta, inklusive berghällar och sluttningar.
– Det är en utmaning, minst sagt, för det finns inte jättemycket inspiration om hur man gör det, så det ska bli mitt mission i vår att ta reda på.

Drömmen är också en berså bestående av flera olika sorters buskar som tillsammans blommar hela odlingsåret.

– På så vis blir den vacker för oss att titta på, men det blir också gott om mat hela säsongen för bin, humlor och fjärilar.

Skippar gräsmattan

Någon gräsmatta blir det däremot inte för familjen Sundh.
– En gräsmatta gynnar inte biologisk mångfald över huvud taget. Jag vill hellre odla äng i så fall, för att hjälpa pollinatörerna i trädgården. Sen har vi barn som vill ha en gräsplätt att leka på, men då gillar jag tanken på att slå sig ihop med grannarna och skapa en gemensam gräsyta där barnen till exempel kan spela fotboll. Och så behöver grannskapet bara en robotgräsklippare istället för fyrtio. Det blir win-win för både klimatet och människorna.

Emmas bästa tips för klimatvänligare trädgårdsliv:

  • Dela trädgårdsmaskiner och redskap med grannarna istället för att alla ska köpa var sin.
  • Hyr verktyg eller maskiner som du använder sällan istället för att köpa dem.
  • Undvik bekämpningsmedel eftersom de tar kål även på nyttodjur. Trädgården behöver intakta, resistenta ekosystem.
  • Byt ut fossildrivna trädgårdsredskap mot eldrivna, eller ännu hellre muskeldrivna. Träning och miljövänligt i ett!
  • Använd saker från din trädgård för att göra jorden mer näringsrik, till exempel löv eller gräsklipp. Gör en lövkompost på hösten, ta tillvara det du har.
  • Blanda blommor och ätbara grödor. Då trivs pollinatörerna samtidigt som du får bättre skörd.

Emmas trädgårdsfavoriter

”Jag älskar klätterväxter, till exempel: klematis och klätterros, eftersom de ramar in så fint. Det ska jag ha vid vårt lusthus. Andra favoriter är nepeta, solhatt, ringblomma och kaprifol. Och på den ätbara fronten gillar jag potatis, grönkål, rödlök, busktomat, sallad och squash (där har ni vår middag 9 gånger av 10)”.