Blomsterananas

'Blue Rain'

Aechmea 'Blue Rain'

Tuff och lättskött växt!

Lättskött, tålig växt! Tål torr luft. Vattna gärna med kalkfritt vatten. Innan blomaxet vissnar bildar växten rotskott. De bryts av vid 20-25 cm och planteras i egen kruka. Vanlig Blomjord eller orkidékompost.

Namn: Blomsterananas, Aechmea fasciata. Fasciata betyder försedd med avvikande tvärband.

 

Ursprung: Brasilien.

 

Blomman: Små, ljusblåa blommor växer fram mellan de rosafärgade stödbladen i axet.

 

Bladen: Bladen är gröna, täckta av små, små hår, som ger dem silverskimmer. De är breda, sitter tätt, är mjukt böjda och har taggar i kanten.

 

Färger:Blommorna i det kraftigt rosafärgade högbladsaxet är ljusblå, rodnar med åldern.

 

Säsong: Blomsterananas finns att köpa i butik så gott som året om.

 

Växtplats: Ljust men inte i stark sol. Över sommaren även i norrfönster. Alltid i rumstemperatur, aldrig i rum med lägre temperatur än 15-18o.

 

Vatten och näring: Över sommaren vattnas rikligt och helst med kalkfattigt, mjukt vatten. Häll svag dos – halv eller ännu mindre - av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet.  Vintertid vattnas sparsamt och utan näring och med bara lite vatten i struten.

Över hela sommaren kan du duscha bladen, över vintern fuktar du luften omkring växten på annat sätt, om den står t ex över ett värmeelement i torr luft.

 

Hur du gör sedan: Du behöver bara avkalka ditt vattenledningsvatten, om det är mycket hårt. Se till att det alltid finns friskt vatten i bladstruten – det trivs växten med. Blomaxet står fint i månader och innan det vissnar, ser du rotskott komma upp runt plantan. Du kan behålla moderplantan med småplantor runtomkring – det blir praktfullt. Du kan också bryta loss rotskotten, när de blivit ca 20 cm stora och plantera dem i egen kruka. Se till att få med rötter.

De tar tid på sig att blomma – men de blommar! Du kan skynda på processen genom att sätta ner plantan i en plastkasse, lägga några mogna äpplen i kassen och knyta till. Låt stå en liten vecka. Äpplena avger etylengas, som kan skynda på knoppsättningen. Försöka duger!

I samband med att du delar moderplantan kan du plantera om den. Till både den och småplantorna använder du mycket lucker, porös och genomsläpplig, torvrik blomjord eller orkidékompost, som passar alldeles utmärkt.

 

Värt att veta: Blomsterananas växer i naturen som epifyter i träden. Det betyder att de sitter fast på grenar, i grenklykor eller barkspringor men de tar inte som parasiterna näring från trädet. Rötterna används bara som fäströtter. Bladen växer efterhand fram i spiral från mitten och bildar en tät strut eller tratt. De är formade som rännor, så att regnvattnet som når bladen tvingas ner i struten, där det samlas och varifrån växten kan suga åt sig näringsämnen. Detta är skälet till att växten även som krukväxt trivs med vatten i struten.

Nära släktingar till blomsterananas är randananas, Aechmea chantinii, som har tvärrandiga blad och gula blommor mellan röda högblad och korallvippa, Aechmea fulgens, som har purpurröda blommor i scharlakansröda, höga ax. Nya hybrider finns, en av dem är den helt underbara ’Blue Rain’ vars ax och blommor nästan inte ser verkliga ut.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Ljust, men inte i stark sol.
Vatten:
Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Ha alltid lite vatten i bladrosetten.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord