Hyacint

Hyacinthus orientalis

Hyacint finns i många fina färger med olika stark doft.

Undvik direkt värme. Lägre nattemperatur förlänger blomningen. Löken kan sparas och planteras ut till våren. Drag upp den vissna stängeln men låt bladen vara kvar. Fortsätt att vattna löken och ge näring, så är löken redo att planteras ut när frosten har gått ur marken.

Namn: Hyacint / julhyacint, Hyacinthus orientalis.

Ursprung: SÖ Turkiet, V Syrien.

Blomman:  Många, små, djupt klockformiga blommor tätt på lång, rak, cylindrisk klase. Oftast enkla men dubbla förekommer. Doftande.

Bladen: Friskt gröna blad i rosett direkt ur lökens topp. Långa, styva, skålformiga med köl på undersidan.

Färger: Vitt, crèmevitt, gult, lax, orange, rosa, blått, lila och mörkt nästan svartblått och lila.

Säsong: Från november till och med trettonhelgen.

Växtplats: Hyacinter kan stå var som helst i rummet men en sval plats eller svalt nattrum förlänger blomningen betydligt. Undvik fönster med värme underifrån.

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig. Det vatten som finns i löken tar fort slut i våra varma rum. Rikta vattenstrålen i krukan kant – aldrig på löken. Näring behövs inte nu.

Hur du gör sedan: När blomningen är över, låter du stängeln vissna ner och drar upp den efter ett par veckors tid. Vattna och häll svag dos näring i vattnet. Låt lökarna stå ljust att växa till sig. När nätterna blir ljumma kan du plantera ut lökarna och låta bladen vissna ner – all kraft och näring i dem kommer då löken till godo. Förhoppningsvis blommar de till nästa vår igen – årets blomning kom ju redan vid juletid.

Värt att veta: Hyacint är en gammal växt, som redan romarna odlade och antikens skalder skrev om. De kom till Europa på 1500-talet med botanister och växtsamlare, som förde dem med hem. Först odlades de i Österrike och Tyskland men spreds till Holland, där de odlades kommersiellt och i stor skala. Holland är fortfarande det främsta löklandet. Olof Rudbeck, som var chef för Uppsala Botaniska Trädgård, skrev i en katalog från 1685 att det då fanns mer än 40 hyacintsorter där.

På 1700- och 1800-talet höll en hyacintfeber på att utbryta, blomman var oerhört populär. Den franske kungen Ludvig XV:s mätress Mme de Pompadour spred modet vida omkring både att odla dem på glas och att använda blommorna till vackra smycken. I vårt land odlas de inte, här drivs importerade lökar i blom.

Också du kan odla lök på glas. Ta bort krukan, skaka av jorden och skölj av det sista i vatten. Försiktigt, rötterna är sköra. Fyll hyacintglas så högt med vatten att rötterna kan hänga ner i det men att det inte når upp till själva löken. Snart är glaset fullt av kritvita rötter. Glöm inte att fylla på vatten!

Alla hyacinter doftar inte starkt. Välj efter doftkoden i butiken – kanske kan du också tolerera en svagt doftande. Låt några hyacinter i botten på en hög cylindervas av glas bli din ögonfröjd– inte mycket av doften kommer ur vasen. Något för allergiker! Pröva försiktigt.

Skötselråd

Blomfärg:
Många små klockor i upprätt klase.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Ljust eller var som helst i rummet.
Vatten:
Vattna runt löken när jorden torkat upp.
Doft:
Ja
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord