Julstjärna

Euphorbia pulcherrima

Julstjärnans latinska artnamn, pulcherrima, betyder "mycket vacker" eller "vackrast". Och visst är den vacker!

Som julblomma kan växten placeras var som helst i rummet. Ska den sparas ställer man den ljust. Undvik kyla, drag och kallt vatten. Torr värme och frukt(etylengas) kan orsaka bladfall. Kan sparas, beskäras och planteras om i februari. Den vita saften är irriterande för huden.

Namn: Julstjärna, Euphorbia pulcherrima

Ursprung: S Mexico, Centralamerika.

Blomman: Gulgrön, liten knapp i samling i stjärnans mitt. Stjärnans vackra blad är högblad.

Bladen: Ljust eller mörkt gröna, rödskimrande beroende på sort och med ljusa nerver. En del med fläckmönster. Avlångt äggrunda, mer eller mindre flikiga, ekbladsformiga.

Färger: Rött, rosa vitt, purpur, orange, laxrosa och tvåfärgade.

Säsong: Mest från veckan före advent fram till jul.

Växtplats: Kan stå var som helst i rummet över helgerna. Skona den dock från kyla, drag och närhet till färsk frukt . Flytta växten, om du öppnar fönstret.

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig med ljummet vatten, hellre lite torr än blöt. Näring behövs inte under den korta tiden över helgerna.

Hur du gör sedan: Om julstjärnan är fin och frisk, kan du spara på den. Klipp bort själva stjärnan och ett par blad därunder. Plantera om den i god jord t ex Blomsterlandets Blomjord. Ställ växten i ett ljust fönster och snart bryter nya skott fram i bladvecken. När de växt till sig, kan du toppa dem, så blir växten ännu tätare. Trivs bra ute på skyddad plats över sommaren.

Värt att veta: Växter, som har så oansenliga blommor som julstjärnan, har ofta färggranna högblad, braktéer,  för att locka insekter till sig. Blommorna, cyatierna, är alltså de små knapparna i mitten. De ska finnas kvar, när du köper växten.

Julstjärnan är en tålig växt, men skona den från kyla, drag och kallt vatten. Emballera den väl vid hemtransporten och låt den inte ligga kvar i kall bil. Den tål inte temperaturer under 15°. Färsk frukt och direkt värme från element kan få bladen att falla av.

Växten är en s k kortdagsväxt, som bildar blomknoppar, när dagen är kort. Den måste ha minst 12 timmars obruten natt för detta. På dagen bör den stå så ljust som möjligt.

Använd handskar, när du beskär eller hanterar växten, den innehåller en mjölksaft, som kan orsaka besvär på ömtålig hud. De toppar du skär av blir fina sticklingar till nya plantor. De rotar lätt i fönster med värme underifrån eller på t ex ett uppvärmt badrumsgolv. Papper över.

Om du sparar på växten, häller du svag dos av t e x Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet med början några veckor efter omplanteringen. Julstjärnan växer fort och blir en praktfull bladväxt över sommaren. Trivs på balkongen och på skyddad plats på altan el dyl.

Tag in växten, innan nätterna blir kalla.

Skötselråd

Blomfärg:
Små, oansenliga, gulgröna knappar.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Ljust, dragfritt, i rumstemperatur.
Vatten:
Vattna med ljummet vatten när jordytan torkat till.
Övriga namn:
Poinsettia
Doft:
Nej
Jordprodukter:
Blomjord