Juvelblomma

Guzmania

Lättskött klassiker som finns i flera färger!

Trivs i hög värme och fuktig luft. Duscha växten ofta sommartid. Det ska alltid finnas rent vatten i bladrosetten. Bör vattnas och duschas med kalkfritt vatten. Förökas med rotskott, som bryts loss med rötter och planteras i egna kruka. Lättskött, flerårig.

Namn: Juvelblomma, Guzmania Lingulata-Gruppen. Vriesea, Vriesea spp.

Ursprung: Juvelblomma, hybrider mellan Guzmania lingulata och lingulata var. minor. Vriesea,  de flesta från Brasilien och Mellanamerika.

Blomman: Mellan axets starkt färgade högblad sitter små, vita eller gula, oansenliga blommor med kort hållbarhet. Axet, som betraktas som en blomma, står fint i månader.

Bladen: Bladen är jämnbreda, mjuka och  svagt böjda. De är gröna eller har längsgående ränder i avvikande färg eller som hos t ex papegojstjärt lilasvarta ränder i mönster tvärs över. De sitter i mycket tät rosett, bildar en vas.

Färger: Röda, orange, gula och tvåfärgade blomax.

Säsong: Nästan alla finns att köpa året om.

Växtplats: Både juvelblomma och vriesea trivs på en plats i halvskugga eller lätt skugga. De kan alltså trivas även en bit in i rummet. Stark sol bör undvikas likaså en plats direkt över värmeelement, där luften är torr.

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig, hellre lite torr än blöt. Se till att det alltid finns friskt vatten i bladrosetten, vintertid bara ett par mm högt. Duscha ofta och vattna sällan är en god regel. Mycket svag dos näring i vattnet från vår till höst, sedan samma svaga dos en gång i månaden. Ingen näring i strutvattnet.

Hur du gör sedan: Innan blomaxet vissnar, har i regel flera rotskottvuxit ut.. När de blir cirka 15 cm långa, kan du bryta loss dem och plantera i egna krukor. Du kan också låta rotskotten sitta kvar, så får du en tät, magnifik planta. Tänk, när alla rotskotten blommar på en gång!

Värt att veta: Både juvelblomma och vriesea växer som epifyter i regnskogens träd. De samlar vatten och näring i bladrosetten. Bladen är så finurligt formade, att vatten som hamnar på dem leds som i en ränna ner i struten.

Både juvelblomma och vriesea hör till familjen Bromeliaceae, ananasväxter. De blommar bara en gång i varje bladrosett. Efter blomningen kan moderplantan dö.

För att höja luftfuktigheten så att växten trivs ännu bättre, kan du placera plantkrukan i en vid ytterkruka eller skål med några stora lecakulor eller ett omvänt tefat i botten. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att det inte når plantkrukan, den får absolut inte stå i vatten. Nu dunstar vattnet i krukan, luften blir fuktig och växten mår bra. Glöm inte att fylla på!

Växten trivs i förhållandevis liten kruka, tag därför bara ett nummer större, när du planterar om den på våren. Jorden bör vara av god kvalitet och innehålla grov torv.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Små, vita blommor i färgstarka ax.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter och orkidénäring
Läge:
Ljust, rumstemperatur året om.
Vatten:
Håll jorden fuktig.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord