Kornettblomma

'Snowlina'

Streptocarpus 'Snowlina'

En blomvillig växt som både är flerårig och lättskött.

Placera gärna kornettblomman ljus och svalt(ca 10-12°) under vintern, vattna då mindre. Undvik stänk av kallt vatten. Förökas med blad eller delar av blad. Planteras om på våren i låg, vid kruka och i Blomjord. Lättskött, blomvillig, flerårig.

Namn: Kornettblomma, Streptocarpus x hybridus. Från de grekiska orden strepto, som betyder vriden och carpus, som betyder –fruktig. På danska heter växten spiralfrukt!

Ursprung: Hybrider, korsningar mellan flera arter från Sydafrika och Madagaskar.

Blomman: Fem kronblad förenade i ett rör. De två övre är mindre, kortare, de två nedre större och ofta mycket vackert ådrade, mönstrade. De sitter ensamma eller flera tillsammans.

Bladen: Helt gröna, mjuka, rynkiga, bubbliga, med kraftig mittnerv och markerat nervmönster. De bildar tät rosett.

Färger: Kornettblomma finns i många färger och nyanser alltifrån rent vitt och ljust rosa till djupt bourgogne, purpur, mörkblå och tvåfärgade.

Säsong: Kornettblomma kan du köpa ända från februari till september-oktober.

Växtplats: Eftersom växten inte trivs i stark sol är ett österfönster idealiskt. I väster bör du skugga lätt och söderfönster bör du undvika sommartid.

Vatten och näring: Känn alltid efter och vattna aldrig på våt eller fuktig jord. Växten klarar av att torka men tynar bort av blöt jord och restvatten i ytterkrukan, rotsystemet är tunt och grunt. Häll mycket svag dos näring i vattnet från tidig vår till höst.

Hur du gör sedan: Klipp bort vissna blomstänglar – spara dem bara om du vill ta hand om fröet, så får du också se den vackra spiralfrukten. Du kan duscha bladen med ljummet vatten på morgonen och låta dem torka i skuggan före kväll. Övervintra den gärna på ett ljust och svalt rum, 10-15o. Om plantan står kvar i rumstemperatur, kan du hänga en växtbelysning över för att underlätta för den. Till våren planterar du om växten i en låg kruka och i Blomsterlandets Blomjord, gärna blandad med perlite, vermiculite och/eller krossad leca. Då kan du också dela plantan.

Värt att veta: År 1818 hittades den första kornettblomman i Sydafrika, fördes till England och blev ena föräldern i många korsningar – och är så än idag. Växten är mycket torktålig, särskilt i svalt vinterrum, där du vattnar sällan, kanske glömmer bort den. För att överleva, minskar växten själv på bladen för att få mindre yta att vattenförsörja. Du ser först ett ljust streck tvärs över bladet och utanför det kommer bladet att vissna. Tala om överlevare!

Efter en sval vinterperiod blommar växten alldeles ofattbart rikt.

Om kornettblomman står för soligt eller för varmt över vintern, ljusnar, gulnar bladen.

Du kan lätt föröka växten. Dela den i samband med omplantering på våren eller bladföröka den. Då skär du ett blad tvärs över i ca 5 cm bitar, sticker ner dem snett i såjord med rätt ände ner. Håll jorden fuktig, lägg ett papper över. Snart har småplantor vuxit ut vid varje nerv.

Du kan också dela bladet på längden och ställa varje bladhalva med snittytan neråt i såjord i t ex ett frigolittråg. Hål i botten, fuktig såjord, papper över. Vid varenda nerv kommer snart en liten babyplanta – det ser ut som ett halsband. Så lätt är det att få fler av favoriten!

 

Skötselråd

Blomfärg:
Långa trumpetformade blommor med rundade flikar.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Ljust eller halvskuggigt läge, skyddas från stark sol.
Vatten:
Håll jorden lätt fuktig, hellre lite torr än blöt.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord