Novemberkaktus

Schlumbergera truncata

Från Brasiliens djungel kommer denna växt som med sina fantastiska färger lyser upp i höstmörkret.

Efter blomningen vilar växten tills nya leder växer ut. Då ökas vatten och näring. Kan stå ute sommartid. Placeras sedan svalt med sparsam vattning för knoppsättning. När knopparna syns ökas värme och vatten. Stora/gamla plantor får ett hängande växtsätt och är fina i ampel eller hög kruka. Lättskött, blomvillig.

Säsong:  Från september till jul.

Växtplats: I ett fönster med halvskugga eller vandrade skugga. Undvik starkt solsken.

Vatten och näring: Under blomningstiden bör inte jorden torka ut. Håll den fuktig och häll svag dos av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring i vattnet. Under vilan vattnas mindre och med rent vatten.

Hur du gör sedan: När blomningen är över, låter du växten vila, vattnar mindre med rent vatten och ställer den om möjligt i rum med 12-15°. När små rosafärgade skott börjar växa ut, är vilan över. Då ökar du vattengivan och när blomknopparna syns vattnar du med näring i vattnet. Följ växtens rytm, så blommar den flera gånger om året.

Värt att veta: Det är näst intill omöjligt att härleda novemberkaktusens anor till ursprunget. Eftersom de olika arterna av Schlumbergera –släktet går att korsa med varandra, är sorterna många och växten har dessutom bytt namn och förts från ett släkte till andra under årens lopp.

Från början är novemberkaktusen en suckulent epifyt, som växer i Brasiliens regnskogar i trädens kronor, klykor och barksprickor.

Lederna förgrenar sig rikligt, alltid i tvåtal och blir till slut så tunga, att grenarna böjs mjukt nedåt. Placera då växten i ampel eller modern hög kruka, så ser du de underbara och egendomliga blommorna bättre. Några sådana på rad är romantiskt och strikt trendigt på samma gång.

När växten knoppsatts, vrider du inte på krukan. Markera på krukan vilken sida som ska vara utåt och ställ den så, så riskerar du inte att knopparna faller av.

Efter vilan kan du bryta loss några grenar med 3-4 ledstycken, låta dem torka ett par dagar och sedan sticka dem i torvblandad jord i kruka. Varm plats och papper över tills de rotat.

Om hela leder mjuknar och faller av har troligen plantan angripits av falska spinnkvalster. Kasta plantan i soporna – inte i komposten.

Fakta

Namn: Novemberkaktus, Schlumbergera truncata.

Ursprung: SÖ Brasilien.

Blomman: Blomman är zygomorf, alltså symmetriskt oregelbunden och kan delas på mitten i två likadana delar. Kronbladen bildar ett rör och är kraftigt tillbakaböjda så att ståndarna och pistillen blir väl synliga.

Bladen: ”Bladen” är inga egentliga blad utan fyllokladier, leder eller ledstycken. De har 2-4 spetsiga horn utmed kanten. Lederna tjänstgör som blad, har hand om fotosyntesen och lagrar vatten.

Färger: Vitt, rosa, cerise, gult, lax, rött och purpur.

 

 

 

Skötselråd

Blomfärg:
Stora blommor i grenändarna.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
I halvskugga eller ljust, men inte i direkt sol.
Vatten:
Under blomningen ska jorden hållas jämnt fuktig.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord