Princettia

Euphorbia pulcherrima

En kraftig och tålig växt med karamellrosa stjärnor och mörkt gröna blad. Våga prova!

Princettian är en ny, förbättrad julstjärna som finns att köpa tidigare på säsongen. Plantorna är kraftiga, tåliga och hållbara och finns i flera härligt rosa nyanser. Känslig för drag och temperaturer under 10 grader. Vattna med ljummet vatten.

Namn: Euphorbia pulcherrima

 

Ursprung: S Mexico, Centralamerika.

 

Blomman: Gulgrön, liten knapp i samling i stjärnans mitt. Stjärnans vackra blad är högblad.

 

Bladen: Ljust eller mörkt gröna, rödskimrande beroende sort och med ljusa nerver. En del med fläckmönster. Avlångt äggrunda, mer eller mindre flikiga, ekbladsformiga.

 

Färger: Rött, rosa vitt, purpur, orange, laxrosa och tvåfärgade.

 

Säsong: Mest från veckan före advent fram till jul.

 

Växtplats: Skona den dock från kyla, drag och närhet till färsk frukt . Flytta växten, om du öppnar fönstret.

 

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig med ljummet vatten, hellre lite torr än blöt. Näring behövs inte under den korta tiden över helgerna.

 

Hur du gör sedan: Om julstjärnan är fin och frisk, kan du spara på den. Klipp bort själva stjärnan och ett par blad därunder. Plantera om den i god jord t ex Blomsterlandets Blomjord. Ställ växten i ett ljust fönster och snart bryter nya skott fram i bladvecken. När de växt till sig, kan du toppa dem, så blir växten ännu tätare. Trivs bra ute på skyddad plats över sommaren.

 

Värt att veta: Växter, som har så oansenliga blommor som julstjärnan, har ofta färggranna högblad, braktéer,  för att locka insekter till sig. Blommorna, cyatierna, är alltså de små knapparna i mitten. De ska finnas kvar, när du köper växten.

Julstjärnan är en tålig växt, men skona den från kyla, drag och kallt vatten. Emballera den väl vid hemtransporten och låt den inte ligga kvar i kall bil. Den tål inte temperaturer under 15°. Färsk frukt och direkt värme från element kan få bladen att falla av.

Växten är en s k kortdagsväxt, som bildar blomknoppar, när dagen är kort. Den måste ha minst 12 timmars obruten natt för detta. På dagen bör den stå så ljust som möjligt.

Använd handskar, när du beskär eller hanterar växten, den innehåller en mjölksaft, som kan orsaka besvär på ömtålig hud. De toppar du skär av blir fina sticklingar till nya plantor. De rotar lätt i fönster med värme underifrån eller på t ex ett uppvärmt badrumsgolv. Papper över.

Om du sparar på växten, häller du svag dos av t e x Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet med början några veckor efter omplanteringen. Julstjärnan växer fort och blir en praktfull bladväxt över sommaren. Trivs på balkongen och på skyddad plats på altan el dyl.

Tag in växten, innan nätterna blir kalla.

 

 

Skötselråd

Blomfärg:
Små gulgröna knappar, färgade högblad.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Trivs i ett ljust fönster, men inte i stark sol.
Vatten:
Håll jorden lätt fuktig.
Doft:
Nej
Jordprodukter:
Blomjord