Brasilianskt prickblad

Dieffenbachia bowmannii

Stora, tunna blad med vackert mönster som påminner om fjädrar.

Fin grönväxt med stora, vackert mönstrade blad. Lätt att föröka med toppar och stamdelar. Alla delar av växten är giftiga och saften kan irritera huden.

Prickblad, Dieffenbachia

En lättskött krukväxt som odlas för sina vackra blads skull. Det finns några arter i odling, alla med mer eller mindre fläckigt eller strimmigt mönster i krämvitt till vitt. Två av dem är det vanliga prickbladet (Dieffenbachia seguine), som det finns många namnsorter av, och brasilianskt prickblad (Dieffenbachia bowmannii). Tänk på att bladen har en irriterande växtsaft så var försiktig vid omplantering eller om det finns barn eller djur. Den hör till kallaväxterna och blommar med en blygsam blomkolv omgivet av ett hölsterblad. Finns i handeln hela året.

 

Skötsel: Vill stå ljust men inte i direkt sol. Står den för mörkt blir bladen mer gröna och mönstren blir inte lika tydliga. Storbladiga sorter klarar bättre att stå en bit in i rummet. Prickbladen kommer ursprungligen från norra Sydamerika. Tropiska som de är vill de stå i rumstemperatur hela året. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Ge näring i vattnet från vår till höst, sparsammare under vintern.

 

 

Skötselråd

Näring:
Krukväxtnäring för gröna växter, Svag dos Krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad.
Läge:
Ljust men ej i stark sol.
Vatten:
Vattna rikligt sommartid, mindre vintertid.
Ursprung:
Colombia, N Brasilien.
Övriga namn:
Prickblad
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord