Gult prickblad

Dieffenbachia x bausei

Låg och tät planta med vackert mönstrade blad.

Håller sig förhållandevis låg och tät. Beskärs på våren, och är lätt att föröka med toppar och stamdelar. Använd handskar då växtsaften kan irritera känslig hud. Giftig.

Prickblad, Dieffenbachia

En lättskött krukväxt som odlas för sina vackra blads skull. Det finns några arter i odling, alla med mer eller mindre fläckigt eller strimmigt mönster i krämvitt till vitt. Två av dem är det vanliga prickbladet (Dieffenbachia seguine), som det finns många namnsorter av, och brasilianskt prickblad (Dieffenbachia bowmannii). Tänk på att bladen har en irriterande växtsaft så var försiktig vid omplantering eller om det finns barn eller djur. Den hör till kallaväxterna och blommar med en blygsam blomkolv omgivet av ett hölsterblad. Finns i handeln hela året.

 

Skötsel: Vill stå ljust men inte i direkt sol. Står den för mörkt blir bladen mer gröna och mönstren blir inte lika tydliga. Storbladiga sorter klarar bättre att stå en bit in i rummet. Prickbladen kommer ursprungligen från norra Sydamerika. Tropiska som de är vill de stå i rumstemperatur hela året. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Ge näring i vattnet från vår till höst, sparsammare under vintern.

 

 

Skötselråd

Bladfärg:
Näring:
Krukväxtnäring för gröna växterSvag dos Krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad.
Läge:
I halvskugga eller ljust, men inte i direkt sol.
Vatten:
Vattna rikligt sommartid, mindre vintertid.
Ursprung:
Hybrid seguine x weirii
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord