Myrten

Myrtus communis ssp. tarentina

Klassisk krukväxt som länge används till att binda brudkronor och förknippas därför ofta med kärlek.

Trivs bra utomhus på sommaren. Placeras ljust, och helst svalt, under vintern, i rumstemperatur kan en del blad falla av. Beskär på våren så kommer det snart nya blad. Doftar härligt vid beröring. Blommar med små, vita blommor. Myrten kräver omsorg, men kan bli gammal om den trivs.

Namn: Myrten, Myrtus communis.

Ursprung: Länderna kring Medelhavet.

Blomman: Vit, liten med fem tunna kronblad och mängder av vita ståndare med crèmegula knappar, som rör sig lätt. Blommorna är skaftade, sitter ensamma i bladvecken. Blommar i maj-juli.

Bladen: Bladen är små, elliptiska, glänsande, hårda och mörkgröna och sitter tätt. De är fulla av oljekörtlar, som ger dem en underbar, aromatisk doft. Knusa ett par i handen – njut!

Färger: Myrten finns endast med vita blommor.

Säsong: Växten finns att köpa så gott som året om.

Växtplats: Myrten trivs på ljus plats men inte i sol. Ett norrfönster är idealiskt liksom en plats en liten bit från ett söderfönster. Inte över eller bredvid element. Gärna svalt vinterrum och ute sommartid.

Vatten och näring: Ge myrten mjukt, kalkfattigt vatten Låt aldrig någonsin jorden torka! Vintertid i svalt rum förbrukar växten mindre vatten, vattna då försiktigt. Svag dos kalkfattig näring som t ex Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet från vår till höst. Därefter i rumstemperatur en gång i månaden, på sval plats ingen näring.

Hur du gör sedan: Unga myrtenplantor planterar du om varje vår, äldre vart annat eller vart tredje. Luckra upp rotklumpen och ge växten en större kruka och kalkfattig, näringsrik och mullrik jord. Måtta in klumpen så, att den kommer i samma höjd som tidigare. En djupt planterad myrten tynar fort bort. Beskär växten vid behov men tänk på, att vid hård beskärning går du miste om blommor. Sommartid kan växten stå på skyddad uteplats och över vintern får den stå ljust och svalt. Det är viktigt att växten inte står för varmt, när tillväxten sätter fart, då blir plantan tunn, gles och ranglig.

Värt att veta: Ända sedan antiken har man odlat myrten som läkeört och på 1500-talet började man i Tyskland att använda blad och kvistar till brudsmyckning – hos oss betydligt senare. Även vid dop och begravning användes myrten.

Ju ljusare växtplats desto rikare blomning, som följs av blåsvarta, ätliga bär eller frukter. De är också aromatiska och används bl a till likör, brännvin och parfym.

Förr i tiden brukade man sätta en lite myrtenplanta till den nyfödda flickan för att ha en fin planta att klippa toppar av till hennes brudkrona. Det var före centralvärmens tid. Ett inglasat, frostfritt uterum är nu ett idealiskt vinterrum. För att undvika att jorden torkar ut, kan du  plantera myrten i långtidsvattnande kruka – det förlänger plantans liv! Myrten kan formklippas och beskäras allt efter önskan och sinne – den tål det. Beskär den för att få bladverket tätare och växten vackrare.

Myrten har blivit en populär medelhavsväxt för utebruk över sommaren.– den kan med lite omsorg bli en året-runt-växt för många år. Inte bara till döttrar!

Skötselråd

Bladfärg:
Små, tunna blad som doftar gott vid beröring.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter, Svag dos krukväxtnäring i vattnet vår-höst, sedan 1 gång/månad.
Läge:
Ljust, skuggas vid stark sol.
Vatten:
Håll jorden jämnt fuktig.
Ursprung:
Medelhavsområdet
Övriga namn:
Brudmyrten
Doft:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord