Prickblad

'Vesuvius'

Dieffenbachia 'Vesuvius'

Prickblad som har fläckiga, gröna kanter på stora, vita blad. Placeras ljust men inte i direkt sol. Står den för mörkt blir bladen mer gröna och mönstren blir inte lika tydliga. Prickbladen kommer ursprungligen från norra Sydamerika.

Grönväxt som trivs i hög luftfuktighet. Duschas gärna och ofta. Kan beskäras för att förgrena sig. Använd handskar eftersom växtsaften kan irritera känslig hud. Vid förtäring, kontakt med ögon eller mun kan svullnad uppkomma, kontakta giftinformationen för mer information.

En lättskött krukväxt som odlas för sina vackra blads skull. Det finns några arter i odling, alla med mer eller mindre fläckigt eller strimmigt mönster i krämvitt till vitt. Två av dem är det vanliga prickbladet (Dieffenbachia seguine), som det finns många namnsorter av, och brasilianskt prickblad (Dieffenbachia bowmannii). Tänk på att bladen har en irriterande växtsaft så var försiktig vid omplantering eller om det finns barn eller djur. Den hör till kallaväxterna och blommar med en blygsam blomkolv omgivet av ett hölsterblad. Finns i handeln hela året.

Skötsel: Vill stå ljust men inte i direkt sol. Står den för mörkt blir bladen mer gröna och mönstren blir inte lika tydliga. Storbladiga sorter klarar bättre att stå en bit in i rummet. Prickbladen kommer ursprungligen från norra Sydamerika. Tropiska som de är vill de stå i rumstemperatur hela året. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Ge näring i vattnet från vår till höst, sparsammare under vintern.

 

 

Skötselråd

Bladfärg:
Näring:
Krukväxtnäring för gröna växterSvag dos Krukväxtnäring i vattnet vår - höst, sedan 1 gång/ månad.
Läge:
I halvskugga eller ljust, beroende på sort.
Vatten:
Håll jorden lätt fuktig.
Ursprung:
Norra Sydamerika.
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord