Chilipeppar 'Apache'

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Stark röd chili med en hetta på 80 000-100 000 Scoville. Ger röda medelstora frukter på kompakta plantor. Perfekt i asiatisk matlagning och salsa. För ljusa, soliga lägen.
Stark sort (80 000-100 000 Scoville) med buskigt, kompakt växtsätt, ger cirka 50 cm höga plantor. Frukterna är röda och medelstora. Smaken är het och lite söt vilket gör den lämplig för exempelvis asiatisk matlagning och salsa.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader