Chilipeppar 'Habanada'

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Helt mild, endast 0-1000 Scoville. Ger orange, avlånga frukter som är otroligt smakrika, krispiga och söta sort med en hint av äpple i eftersmaken. För ljusa, soliga lägen.
Mycket mild sort med 0-1000 Scoville. Smaken på de orange frukterna är mild men smakrik, ett bra alternativ när man vill ha smaken men inte hettan, påminner om Habanero fast utan den riktiga hettan då denna är nästan helt utan styrka. Krispig, söt med en hint av äpple.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader