Chilipeppar 'Jalapeño'

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Mild till medelstark chili med en hetta på 2000-8000 Scoville. Ger knubbiga, avlånga frukter som går från grönt till rött allt eftersom de mognar, cirka 6 cm stora. För ljusa, soliga lägen.
Mild till medelstark sort (2000- 8000 Scoville) som ger knubbiga, avlånga frukter som går från grönt till rött allteftersom de mognar. Ju rödare, desto sötare. Frukterna är cirka 6 cm stora och plantan blir 60-80 cm hög.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Juli, Augusti, September, Oktober
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader