Chilipeppar PEPERONCINO CALABRESE

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Medelstark röd chili med en hetta på 5.000-20.000 Scoville. Buskig och kompakt sort vars frukter blir cirka 3 cm stora och växer i dekorativa klasar. För ljusa, soliga lägen.
Medelhet sort (5.000-20.000 Scoville) med buskigt, kompakt växtsätt. Frukterna blir cirka 3 cm stora och röda, växande i klasar. Sorten passar bland annat till pastarätter, salsa och att torka.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över, i soligt och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt. De första blommorna kan tas bort för att ge mer kraftiga plantor, plantan kan även toppas för att bli mer stabil och förgrenas.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Grönsaksjord
Mognadstid:
Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader