Chilipeppar PICK-&-JOY röd het

Capsicum annuum (Chilipeppar-Gruppen)

Buskig och lågväxande sort med röda, relativt heta chilifrukter, 8 000 - 10 000 Scoville. Frukterna på plantan är i olika stadier, vissa kan skördas direkt medan andra behöver mogna. Blir cirka 40 cm hög. Utvecklas bäst i ljusa, solvarma lägen på skyddad växtplats.
Buskig planta som inte blir så hög, omkring 40–50 cm. Säljs med röda, skördeklara frukter. Frukterna på plantan är i olika stadier, vissa kan skördas direkt medan andra behöver mogna. Skörda chili allt eftersom, det stimulerar ny fruktsättning. Sorten är relativt het och uppmäts till 8 000 - 10 000 på Scovilleskalan. Planteras med fördel om i större kruka.

Chilin trivs i ljusa, soliga lägen och planteras i väldränerad, näringsrik jord. Kan placeras utomhus när frostrisken är över i soligt, vindskyddat och varmt läge. Önskar jämn vattning och regelbunden näring för att utvecklas optimalt.

Chili eller chilipeppar har odlats i över 6000 år men det var först i mitten på 1900-talet som svenskarna fick smak för frukten. Den upplevda hettan mäts i Scoville eller SHU (Scoville Heat Unit). Skalan har ett spann från 0 – 2 200 000.

Skötselråd

Läge:
Sol
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Flytande trädgårdsnäring
Jordprodukter:
Grönsaksjord, Tomatjord, Örtjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader